Мови

 

Літня програма Біблійно-богословського інституту у Москві

2012-09-06 15:30

Влітку Богословсько-біблійний інститут св. апостола Андрія зібрав учасників із різних міст Росії, а також Білорусії, України, Казахстану на богословську школу. Паралельно відбувалися дві програми Московський літній богословський інститут (МЛБІ) та Літній інститут богослов’я і науки (ЛІБН). Із 40 учасників було 16 представників з України. Серед них завідувач кафедри богослов’я Українського Католицького Університету Віктор Жуковський, викладач УКУ Марія Хома, шестеро семінаристів із Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, студентка Магістерської програми екуменічних наук, та інші.

Протягом двох тижнів представники різних конфесій обмінювалися духовних досвідом, культурними традиціями, звичаями. Наукове спрямування було визначальним в об’єднанні учасників.

У приватних розмовах та дискусіях відстежувалися певні стереотипи, що характеризують людину, виходячи із її культурних, духовних та соціальних особливостей. Тому першим кроком було подолання бар’єрів, які існували до моменту самої зустрічі. Так, наприклад, львів’яни пояснювали іншим учасникам, що у Львові не стріляють в росіян, що є місце гостинності та розвитку екуменізму. Зворотні стереотипи долали самі росіяни. Особливо, що стосується нещодавніх політичних колізій в Росії, які гостро зачепили церковні інститути.

Викладачі, які вели курси МЛБІ та ЛІБН були кандидатами, докторами із галузі культурології, філософії, історії, філології. У зв’язку із цим саме навчання було просякнуте філософським духом. Богослов’я на цьому фоні появлялося, як один із важливих елементів, про яке говорить філософія. Загалом наукові рамки, філософська канва з богословською атрибутикою формували щоденні лекції.

За матеріалами: www.lds.lviv.ua