Мови

 

Президент Інституту екуменічних студій о. д-р Іван Дацько відвідав Чикаго

2012-03-01 15:30

Він відслужив урочисті Божественні Літургії в цей день та виголосив доповідь «Мої роки з Патріархом Йосифом».

Митрофорний протопресвітер отець-доктор Іван Дацько був довголітнім особистим секретарем Слуги Божого Патріарха Йосифа, після легалізації УГКЦ разом з Блаженнішим Мирославом Іваном Любачівським приїхав в Україну, де обіймав посади Протосинкела Львівської Архиєпархії і канцлера Патріаршої курії.

О. Іван Дацько захистив докторат у ділянці екуменізму і є Президентом Інституту Екуменічних студій УКУ у Львові, а також Голова релігійного товариства “Свята Софія” в Римі, яке опікується та є охоронцем усіх матеріальних надбань Патріарха Йосифа у Римі.

У своїй проповіді отець-доктор поіменно згадав цілу плеяду основоположників парафії, які своїми пожертвами підтримували храм св. Володимира і Ольги, та Патріарха Йосифа у Римі. Отець Дацько наголосив, що Блаженніший Йосиф Сліпий за життя був «номер один» в українському народі, він був не лише нашим Патріархом, він був «нашим етнархом, він був речником всієї України» та наголосив парафіянам, що вони завжди були найбільш улюбленими дітьми Патріарха Йосифа.

Президент Інституту екуменічних студій виголосив доповідь на тему «Мої роки з Патріархом Йосифом». Цю зустріч спільно організували Українська Католицька Освітня Фундація і Братство св. Андрея Первозванного при парафії.

У доповіді, о. Дацько представив презентацію у формі фотослайдів, на базі яких він розказав про свої роки із Патріархом Йосифом та підкреслив, що тільки троє осіб, які найближче працювали із Патріархом Йосифом, ще залишилися в живих, - це Блаженніший Любомир Гузар, о. д-р Іван Музичка і він сам.

Отець наголосив, що хоч завданням його приїзду до Америки є збір коштів на віднову Собору Святої Софії, але основною, більш важливою ціллю є його бажання пригадати українському народові на поселеннях, ким був і ким є для нас Патріарх Йосиф, яку він нам залишив спадщину і яке насліддя. І незалежно від того, чи його тоді визнавали чи не визнавали Патріархом, “він був, є і буде завжди для нас Патріархом Йосифом”. І коли нам в минулому “забороняли поминати цей титул, а то навіть карали і грозили суспензами і заборонами,” то сьогодні ми чуємо, що вже всі наші владики і все духовенство поминає свого Главу як Патріарха. І тому отець-доктор зазначив, що сьогодні ми вже живемо як патріарша Церква, маємо патріарше управління і його необхідні структури, але ще бракує нам визнання самого патріаршого титулу.

Отець - доктор Іван Дацько планує ще відвідати Нью-Йорк, Філадельфію і Торонто, а влітку із подібною презентацією відвідає міста українських поселень Західної Канади. Доповідач також запросив усіх взяти участь у всенародній прощі до Риму, яка відбудеться 12-14 жовтня 2012 року з нагоди благословення відновленого собору Святої Софії та 120-річчя з дня народження Патріарха Йосифа.