Мови

 

У Львові відбулася міжконфесійна молитва за єдність християн

2012-01-25 14:45

Організатором події виступив Інститут екуменічних студій УКУ спільно з комісією УГКЦ для сприяння єдності між християнами.

Захід розпочався молебнем, у якому взяли участь представники Римо-Католицької, Вірменської Апостольської, Автокефальної Православної, Греко-Католицької Церкви та Церкви християн віри євангельської.

Як зазначив духівник УКУ о. Ігор Пецюх: «Тільки через покаяння можемо в дійсності ламати цю стіну, яка нас розділяє. Як би песимістично, так по-людськи не виглядала перспектива єдності церков, Господи, не дай остинути нашій надії, не дай нам розчаруватися у чергових зусиллях, дай нам силу робити хоч маленькі кроки назустріч один одному і таким маленьким кроком буде наша молитва, яку зараз будемо промовляти». Це молитва Отче Наш, яку учасники молебню промовили, тримаючись за руки і цим символізували єдність християн.

Після молитви гостей привітали студенти Інституту екуменічних студій, які виконали пантоміму «Вогонь» (за оповіданням італійського автора Бруно Ферреро).

На завершення заходу один із представників Церкви християн віри євангельської виконав християнську пісню.

Цікавим є той факт, що на стінах каплиці у якій проходив молебень окрім греко-католицьких святих є зображені святі Православної, Римо-Католицької та Вірменської Апостольської Церкви. Тобто «саме сакральне мистецтво нашої традиції спонукає нас до тої глибокої і спільної молитви» – наголосив науковий працівник Інституту екуменічних студій о. Роман Фігас.

Своїми думками щодо справи єдності та необхідності спільної молитви поділилися представники кількох конфесій.

«Колись ніхто не міг помріяти, що різні конфесії можуть разом стояти і молитися. Пройде час і єдність буде і буде спільна Євхаристія. Ми маємо самі зрозуміти, що Церква насправді єдина, всі вірні єдині, всі християни єдині, бо ми всі віримо в Ісуса Христа і наша свята книга – Біблія. А без молитви хіба можливо? Без єднання з Богом, без допомоги Божої, без втручання Бога? Має бути прохання і з нашого боку» – настоятель Вірменської Апостольської Церкви у Львові о. Тадеос Геворгян.

«Єдність є християнським ідеалом, це не є щось надособливе, це норма, бо Христос один, Бог один. Ми християни з огляду на свої традиції по різному дивимося на одного й того самого Христа…В силу помісності багатьох Церков ми все таки повинні себе відчувати християнами однієї церкви і це є норма, це є закон і ми повинні цього триматися. А молитва за єдність християн допомагає здолати поділи. Ми маємо усвідомити, що багато наших поділів не досягають до неба, вони є чисто земного походження. А тому ми повинні не тільки раз в рік молитися за єдність християн, а на початку кожної Літургії у великій ектенії, згадувати оці прохання за єдність Христової Церкви» – золочівський декан Української Автокефальної Православної Церкви о. Василь Саган.

«Другий Ватиканський собор говорить про єдність у різноманітності, бо так як всі люди різні то так в екуменізмі маємо становити єдність не втрачаючи своє різноманітності. Ми всі становимо одну Церкву Хрестову. Важливим є той діалог, та молитва, яку проводимо спільно. Починаємо з молитви. Для того, щоб добре молитися маємо про те молитися. Так само з єдністю між християнами маємо молитися за те, щоб вона стала реальною, щоб Слово стало Тілом» – префект римо-католицької семінарії Кшиштоф Шебля.

Нагадаємо, що захід відбувся у рамках Тижня молитов за християнську єдність, який триває з 18 по 25 січня.

Фотогалерея

Відео з події можна переглянути тут