Мови

 

Екуменічний соціальний тиждень як проект міжконфесійної співпраці в Україні був представлений на міжнародній конференції у Мінську

2011-11-18 17:45

Учасники обговорювали питання міжконфесійної співпраці у економічній, соціальній та культурній сфері. Були розглянуті актуальні проблеми біоетики: аборти, евтаназія, клонування. Хоча конференція носила назву католицько-православний діалог участь у заході взяли представники юдейської та мусульманської спільнот. Так як сьогодні екуменізм виходить за рамки міжконфесійного поняття і доволі часто включає в себе міжрелігійний діалог.

Почесними гостями заходу були Митрополит Мінський і Слуцький Філарет, Патріарший Екзарх всієї Білорусі та кардинал Курт Кох, голова Папської ради сприяння християнській єдності, Апостольський нунцій в Білорусі архиєпископ Клаудіо Гуджероцці. Серед доповідачів були гості з Естонії, Італії, Литви, Польщі, Росії, України.

Розпочав засідання митрополит Мінський і Слуцький Філарет. Він наголосив на тому, що між християнські відносини необхідно будувати на засадах взаєморозуміння. «Треба навчитися сприймати християн інших конфесій не як суперників, а як братів» - закликав глава Білоруської православної Церкви. На думку Філарета: «Єдність християн це не тільки єдність віри, але і єдність добрих справ».

Голова Папської ради сприяння християнській єдності, кардинал Курт Кох представив історію занепаду християнських цінностей у Європі, а тому закликав до нової євангелізації Європи: «Істинна євангелізація має передавати людям ту ідею, яку передав нам Господь». У час коли поширюються секуляристичні тенденції «нашим завданням є підтримувати в світі думку про Христа». Кардинал висловив занепокоєння ситуацією: «Там, де з життя виганяють Бога, дуже швидко починають топтати ногами і людей».

Генеральний секретар спільноти святого Егідія (Італія) Адріано Рокуччі наголосив на питаннях біоетики, як несприйнятті слабших: «Все менше місця сьогодні для іншості (інвалідів, хворих слабких людей). Наприклад відбувається знищення іншого слабкого через евтаназію. Заперечення іншості це заперечення як цінності людини, так і визнання самої людини». Такі питання на думку доповідача є питаннями культури, тому він запропонував «Виробити нову культуру і людство, яке б не відривалося від своїх духовних коренів».

Директор Екуменічного інституту Люблінського католицького університету о. Пшемислав Кантика висловив важливу думку про те, що «сьогодні світ потребує нового християнського керівництва у питаннях моралі».

Координатор проекту Екуменічного соціального тижня в Україні Ірина Кітура представила Інститут екуменічних студій Українського католицького університету та проект ЕСТ. Екуменічний соціальний тиждень вже 4 рік проводиться в Україні на початку жовтня. Як зразок вона продемонструвала уривок з фільму про третій ЕСТ. «Екуменічний соціальний тиждень в Україні є частиною мережі Європейських соціальних тижнів, але особливістю Форуму у нас є акцент на екуменізм».

Екуменічний Соціальний Тиждень є наочним прикладом співпраці представників різних конфесій у соціальній сфері.

Учасники конференції закликали до нової євангелізації, яка необхідна сьогодні в першу чергу, враховуючи виклики світу. Наголосили на потребі очищення пам'яті минулого і вирішили почати міжконфесійну співпрацю у соціальній сфері.