Мови

 

Студенти МПЕН пройшлися дитячими стежками великих сподвижників українського народу

2011-11-09 17:00

Саме ці місця на карті Львівщини були обрані не випадково. Адже Кульчиці – це село, яке стало батьківською колискою для трьох славних козацьких гетьманів: Павла Бута, гетьмана нереєстрового козацтва 1636-1637рр., Марка Жмайла, козацького гетьмана 1625 р., та найславетнішого серед них Петра Конашевича Сагайдачного, кошового отамана Війська Запорізького.

Також Кульчиці славляться ще одним доволі знаним своїм краянином, Юрієм Кульчицьким, який, як стверджують деякі дослідники, був одним із першозачинателів кавової традиції у Європі у XVIIст.

Нагуєвичі – отчий дім Івана Франка. В цьому мальовничому селищі Дрогобицького району провів наймолодші роки свого життя великий Каменяр. Батьківська хатина, відновлена до автентичного вигляду Франкового дитинства, направду справила велике враження. Сад, криниця і, головне, кузня, в якій ще зовсім маленький Івась Франко, напевно, навчився тієї життєвої сили, тут запалилася іскра в його серці.

А дізнатися про величі, здобутки, звичаї та побут допомогли студентам МПЕН вмілі екскурсоводи, які, можливо, і втомилися від постійних запитань хлопців та дівчат, однак все ж дозволяли приміряти на собі численні експонати – відчути старовину на дотик.

Подібні поїздки є важливою справою як для студентського життя, так і для звичайного загального розвитку особистості. Вони починаються спільною молитвою, яку цього разу провів о. Роман Фігас, і дозволяють колективові, незалежно від року навчання, ближче познайомитися у не формальному спілкуванні.

Тому, ця листопадова поїздка, яка супроводжувалася українською піснею, додала молодим людям наснаги для нових звершень. Приклад гетьмана Сагайдачного та Каменяра змусили ще і ще раз бути гордими за свою рідну землю.

 

Юля Гнатів