Мови

 

Студенти Інституту стали волонтерами паломницького центру у Франції

2011-10-07 11:00

 Впродовж цілого серпня 9 спудеїв працювали у різних сервісах Sanctuaire Notre Dame de La Salette, який розташований в Альпах на висоті близько 2000 метрів. Саме тут у ХІХ столітті двом маленьким пастушкам з’явилась Матір Божа із особливим посланням.

Згодом на цьому місці постав великий релігійний комплекс, який тепер кожного дня відвідують сотні паломників зі всього світу. Окрім того, в Ла Салетті працює сотня волонтерів із близько 20 країн, в тому числі й з України.

Цей досвід став для студентів унікальною можливістю ближче пізнати представників інших національностей, адже Ла Салетт об’єднав усіх: українців, поляків, росіян, словаків, чехів, італійців, іспанців, французів, а також громадян Мадагаскару, Анголи, Лівану. Спільна праця на різних сервісах (кухня, магазин, ресторан, снек-бар, прибирання кімнат та інші), різноманітні культурні вечори, екскурсії в цікаві та надзвичайно красиві місцини, щотижневі інтернаціональні меси ще більше згуртували міжнародну спільноту волонтерів. Важливо, що кожен охочий також міг покращити своє знання французької мови на безкоштовних курсах.

Світла й позитивна атмосфера Ла Салетту забирала навіть найменше бажання розлучатись та повертатись додому. Також окремі представники української групи взяли участь у конференції «Християни на Близькому Сході: як досягти миру», яка відбувалась там з 24 по 28 липня 2011 року.

Одним із доповідачів та організаторів був Антуан Аржаковський, екс-директор Інститут екуменічних студій, президент Асоціації Європейських Зустрічей в Ля Салетт. Серед учасників заходу – представники духовенства, спеціалісти з теології, представники різних гілок християнства, а також студенти з різних країн та конфесій.

Під час конференції вони обговорили проблеми християн на Близькому Сході, а також накреслили перспективи діалогу.