Мови

 

Доктор Антуан Аржаковський: «Я йду, тому що настав час нового періоду в ІЕС »

2011-06-23 15:15

За вагомий внесок у поширені екуменізму та християнських цінностей у публічних сферах під час семінару «Інституту екуменічних студій – 7 років: підсумки діяльності та перспективи розвитку» радник міського голови Львова Богдан Панкевич від імені Андрія Садового нагородив п. Антуана Аржаковсього «Золотим гербом м. Львова».

Під час урочистостей зроблено підсумок діяльності ІЕС в УКУ та показано фільм про інститут та його проекти. «Хочу подякувати Богові, що дав нам думку 7 років тому в УКУ в особі Антуана Аржаковського заснувати ІЕС, - зазначив президент ІЕС о. Іван Дацько. – І тепер Антуан передає свою важку, але здійснену естафету своєму наступнику «щоб усі були одно».

В свою чергу, ректор УКУ о.д-р. Борис Гудзяк побажав, щоб були великі амбітні проекти, які вимагають росту і які були б завершені, та відзначив важливість та цінність дружби в екуменічному русі. «Перед інститутом з моменту створення постало питання, якою мовою говорити і діяти. Адже проблема мови є серйозним бар’єром в екуменізмі. – додав професор Джефрі Вилз. - І була чітка позиція зачинателів – говорити і діяти однієї мовою: мовою любові, бо всі християни розуміють цю мову».

Владика Венедикт, висловлюючи подяку Антуанові Аржаковському, зазначив: «Нашу Церкву в ХІ ст. потрясло велике лихо – роз’єднання, ця рана кровоточать дотепер. Завдання та покликання, яке Бог кладе на нас, – свідчити про єдність, зокрема на ґрунті УГКЦ. Антуан Аржаковський – це особливий приклад єдності. Дякуємо, що ви будили у нас цей дух любові, пригадали нам нашу ідентичність та покликання».

Протягом семи років існування інституту п. Анутан Аржаковський намагався дотримуватися цієї позиції: «Я фізично повірив, що створення ІЕС є Божою волею і став на служіння, щоб працювати задля єдності. І тепер я йду, тому що настав час, щоб в ІЕС прийшла нова людина, бо в Україні уже виконав свою місію - тут є достатньо людей, які мають екуменічний досвід, а також грошовий фонд, який налічує 450 тисяч доларів.

Антуан Аржаковський повертається до Франції, адже там відбувається духовне відродження. «Мене запросили в Париж у коледж бернардинців, що є найстарішим у світі. Там працюватиму у напрямі політичного богослов’я. Хочу відродити, те що є зараз актуальним – зв'язок між демократією і духовністю».

Довідка: Антуан Аржаковський народився 5 жовтня 1966 року Парижі. Закінчив Сорбоннський університет, опісля – Вищу школу соціальних наук, де здобув ступінь доктора історичних наук. До переїзду у Львів працював директором Французького коледжу при Московському державному університеті, потім - аташе з питань освіти в Посольстві Франції в Україні, заступником директора Французького культурного центру в Україні. З 2004 року очолював Інститут екуменічних студій УКУ. Доктор Антуан Аржаковський є автор багатьох публікацій та книжок, зокрема відомої книги «Бесіди з Блаженнішим Любомиром Гузаром. До постконфесійного християнства». А також є членом міжнародних конференцій та семінарів.