Мови

 

Проведено вебінар на Дистанційній магістерській програмі екуменічних наук для англомовних студентів

2011-04-19 16:30

Лекцію прочитав професор Олег Кіндій – доктор богослов’я Філософсько-Богословського Факультету Українського Католицького Університету на англійській мові.

Професор Олег Кіндій представив коротку історію основних христологічних суперечок IV та V століття, звернувши особливу увагу на богословську термінологію, яка використовувалася на Нікейському, Константинопольському, Ефеському та особливо Халкедонському Соборах. Під час полеміки з Аріанізмом та Апполінаріанізмом, так званим Несторіанізмом та Євтихіанізмом чотири головні терміни зіграли вирішальну роль у встановленні основи православного погляду на поєднання людської та Божественної природи в Ісусі Христі (ousia, physis, hypostasis, and prosopon).

Як підсумував професор, Орос чи сповідання віри на Халкедонському Соборі підвели підсумок розвитку христології, але це також стало каменем спотикання для різних богословських шкіл та Церков на Сході, щоб примиритися один з одним. Знаний християнський богослов Алоіс Грільмайер одного разу зазначив, що це була невдала плутанина значень, які дали різні богослови тим самим термінам.