Мови

 

Вийшла книга Антуана Аржаковського «Очікуючи на Всеправославний Собор» французькою мовою

2011-04-06 16:00

Дана збірка поділяється на чотири розділи. Перший має назву «Аспекти православної християнської думки».  Він коротко окреслює з історичної точки зору основні етапи підготовки всеправославного собору, пов’язуючи їх із загальною еволюцією православної думки після Другої світової війни. Крім постановки суто еклезіологічного питання про статус православної діаспори, у цьому розділі робиться, зокрема, вступ у специфіку православної християнської думки, яка є поза межами країн в основному православної традиції.

У другому тексті йдеться про питання влади у православній думці. Це – текст лекції, яку було прочитано у паризькому Центрі Севр у 2007 році і яка дозволяє зрозуміти специфіку православного підходу до влади, зокрема по відношенню до католицької та протестантської логіки.

Другий розділ «До практичного екуменізму» підходить до розгляду одного з найбільш дискусійних питань Православ’я, яке стане предметом особливої уваги під час Собору, а саме: легітимність екуменічного руху для Православ’я та стосунки Православних Церков з усім християнським світом.

Третій розділ, «Спільне між соціальними доктринами Церков», робить висновок з другого, тобто, що Православні Церкви, кожна своїми темпами і у свій спосіб, прагнуть екуменізму, не лише доктринального, але й практичного. Більш пережитий, аніж мислений, цей екуменізм дружби стосується схожостей, що виявилися протягом останніх років між християнськими Церквами щодо таких соціальних питань, як мир, діалог з великими релігіями, такими як іслам; економічний, екологічний та сталий розвиток, сім’я та етичні питання.

Четвертий розділ, «Майбутнє екуменізму в Україні та в Росії», не розглядає безпосередньо теми наступного собору. Однак, як вважає автор, він повинен зайняти своє місце у цій книзі, оскільки підходить до розгляду деяких питань цього майбутнього собору (такі як питання екуменічного руху або спільного календаря), виходячи з місцевого досвіду.

Також, Інститут екуменічних студій готує переклади книги Антуана Аржаковського «Очікуючи на Всеправославний Собор» українською та російською мовами.