Мови

 

Конференції

Студентська науково-практична конференція "Християнин у публічній сфері молодої демократії"

Понад 50 студентів з різних куточків України виступили на студентській конференції у Львові

З ініціативи Інституту екуменічних студій у співпраці з Інститутом гуманітарних і соціальних наук НУ «Львівська Політехніка» та кафедрою зарубіжної преси та інформації ЛНУ ім. Івана Франка 14 листопада в Українському католицькому університеті відбулася Всеукраїнська студентська конференція "Християнин у публічній сфері молодої демократії".

Понад 50 студентів з різних куточків України виголосили свої тези під час заходу. Учасники працювали в 5-ти секціях, що стосувалися тематики ЗМІ, громадянського суспільства, конфлікту цивілізацій та викликів сьогодення.

У секції «Християнин і громадянське суспільство» студенти розглядали питання щодо впливу церкви на формування національної ідеї, демократичні цінності в Україні та роль жінки у їх формуванні, а також новий вимір релігійного життя у соцмережах. Зокрема остання тема, яку висвітлив Бочаров Гліб з м. Луганська викликала жваву дискусію, щодо питання сповіді через інтернет. Однією з тез на захист традиційної форми сповіді була репліка Марії Всякої: «Папа Іван Павло ІІ казав, що сповідь це шлях до спасіння, а яку жертву ми даємо Богові коли просто друкуємо свої гріхи в інтернеті». 

Представити свої проекти щодо інтеграції та реабілітації людей з особливими потребами, нових навчальних можливостей неповносправних дітей, ролі волонтерів у соціальній роботі з дітьми, ставлення до незрячих людей та їх інтеграції у суспільство змогли учасники секції «Студентська ініціатива як показник розвитку громадянського суспільства». «Ми розглядали питання чому залишаємося людьми і є не байдужими до інших… Ми нагадуємо суспільству про його обов’язок – сприяти людям розвивати свій потенціал» – наголосила модератор секції Ніна Михайлівна Гайдук.

У післяобідній секції «ЗМІ і християнські цінності» студенти розглянули питання етики журналістів при написанні матеріалів на релігійну тематику, упередженість при висвітленні церковного життя в Україні. Так студентка Інституту екуменічних студій Юліана Лавриш дала кілька порад релігійним журналістам щодо етики: «Треба відходити від конфесійних заангажувань, ми не повинні акцентувати увагу тільки на проблемах своєї церкви, і маємо розуміти те, про що пишемо. Ми не маємо сприймати церкву як вузько політичну інституцію». А також, на думку доповідача, журналіст повинен думати над результатами, які дасть матеріал. «Наші матеріли мають будувати, а не руйнувати» - зазначила Юліана.

У ще одній секції студенти розглядали питання конфлікту цивілізацій, ісламського і християнського світу, ксенофобії, расизму, фундаменталізму та мультикультуралізму (його негативне чи позитивне значення). Одним з доповідачів був італієць Марко Резидорі, студент Львівського національного університету імені Івана Франка. Він досліджував творчість Оріани Фаллачі та її вплив на утворення ксенофобських поглядів щодо мусульман. «Основним завданням її праці було показати західний світ і зробити собі іспит совісті, який ми давно не робили. Оріана Фаллачі не була расисткою, вона була одним з найбільших інтелектуалів ХХ ст..» - зробив висновок доповідач.

Цікаві та пізнавальні теми розглядали учасники секції «Християнство і виклики сьогодення». Вони зосередилися на питаннях міжконфесійного діалогу в Україні, християнського коріння Європи, ментального здоров’я та екологічної проблематики, співіснування християнства та психології. Християнський вимір викликів та відповідей на екологічні проблеми запропонували студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. А модератор секції Віктор Жуковський підсумував розгляд теми: «Треба бути, а тоді діяти. Бути собою, а щоб бути собою треба бути в діалозі з суспільством, але треба починати з себе».

Під час підбиття підсумків модератори кожної з секцій визначили найкращого доповідача. Призери отримали почесні відзнаки. Переможцями стали: Самойлов Олексій, СНУ ім.. В. Даля (м. Луганськ), Галушко Катерина студентка ЛНУ ім.. Івана Франка (м. Львів), Химич Ірина, ЧНУ ім.. Юрія Федьковича (м. Чернівці), співдоповідачі Гаврилів Лідія та Кондрат Олена, НУ «Львівська Політехніка» та Назаренко Роман, Український католицький університет (м. Львів).

«Всі виступи, які ми мали можливість почути сьогодні, були дуже цікавими та змістовними. Не зважаючи на те, що деякі учасники конференції є тільки студентами третього курсу, їх доповіді були глибокі за змістом і заслуговують уваги. Думаю, в майбутньому учасники конференції по-справжньому проявлять себе у ґрунтовному дослідженні тем, над якими почали працювати» - підсумувала модератор секції «Конфлікт цивілізацій: міф чи реальність?» Ірина Мартиняк.