Мови

 

Конференції

Міжнародна Конференція «Академічне богослов’я в постсекулярну епоху»

10-11 листопада 2011 року у Львові відбулася міжнародна конференція «Академічне богослов’я в постсекулярну епоху». Організатором заходу виступив Інститут екуменічних студій Українського католицького університету спільно із Біблійно-богословським інститутом св. ап. Андрія (Москва) за підтримки Місіонерської допомогової організації «Kerk in Actie» (Нідерланди).

Перший день конференції розпочався екуменічною молитвою. З вітальним словом до учасників конференції звернулись Олексій Бодров, ректор Біблійно-теологічного інституту ім. Св. Андрія Первозванного (Росія), проректор Українського Католицького Університету Тарас Добко, науковий співробітник Інституту екуменічних студій о. Роман Фігас та представник нідерландської організації «Kerk in Actie» - Ганс Спайндер.

Учасники обговорювали питання богослов’я, як академічної дисципліни, важливості екуменічної освіти в християнських академічних інституціях, основні тенденції та перспективи її розвитку у ВНЗ України, про міжпредметну співпрацю у сфері богословських наук та про паралелі між релігією і філософією.

"Діалог між Західним і Східним богослов'ям може створити систематичне богослов'я і при цьому зберегти вірність Євангелію, застосовувати або обмежувати розум і віру у відповідний момент – це може бути одним з проектів для академічного богослов'я у ХХІ столітті" - запропонував доповідач з Нідерландів Франк Бестебрюрт’є.

А доповідач з Академії Богословських студій (Волос, Греція), Панделіс Калаідзідіс наголосив на тому, що Церква має говорити більш зрозумілою для людей мовою. А богослов'я має бути академічним та своєрідною "совістю Церкви".

Учасниками конференції були гості з України та закордону: представник філософського факультету Краківського університету ім. Івана Павла ІІ Якуб Гомулка, координатор україномовної дистанційної магістерської програми Інституту екуменічних студій Тарас Курилець, представники педагогічного університету ім. Драгоманова (Київ) Віталій та Ірина Хромець. доктор філософських наук, фахівець із соціального богослов'я протестантських церков Михайло Черенков, працівник Інституту екуменічних студій Павло Смицнюк, викладач філософії (Білорусія) Надія Ілюшенко.

Гостями конференції були представники екуменічних центрів Східної Європи з Польщі, Білорусії, Росії, Румунії, Грузії.

Завершальним етапом конференції «Академічне богослов’я в постсекулярну епоху» був круглий стіл, за яким учасники обговорили ключові питання та проблемні пункти з метою досягнення певного консенсусу і порозуміння. Доповідачі висловили впевненість у тому, що богослов'я повинне бути зрозумілим і відповідати академічним стандартам, які пропонує сучасна наука. Богослов'я не має бути закритим саме у собі, а відкритим до діалогу з іншими науками.

http://www.ecumenicalstudies.org.ua/golovna