Мови

 

"Зручне навчання без відриву від роботи у вільний, визначений мною час став бонусом у моїй ситуації" - Ірина Хомин.

Сьогодні кожен, хто має диплом бакалавра, отримав унікальну можливість здобути ще одну вищу освіту саме в Українському Католицькому Університеті. Ця можливість є унікальною ще й тому, що йдеться про першу академічну програму в Україні, яка дозволяє одержати богословську екуменічну освіту за допомогою он-лайн навчання.

Саме останній чинник став визначним у моєму виборі, оскільки можливості навчатися на стаціонарі не було. Звісно, з’являлася думка про заочну освіту в однім із інших вищих навчальних закладів. Втім, поєднання предметів із журналістики й богослов’я не міг запропонувати жоден із університетів. Незадовго до вступу в УКУ в мене з’явилося бажання розширити свої знання якраз у релігійній сфері. Виникло воно у зв’язку з моєю творчістю або пробою пера. Свого часу два мої романи містичного жанру отримали дипломи на Конкурсі романів та кіносценаріїв «Коронація слова». Після цього, як це часто буває, низка подій привела до розуміння деякої хибності моїх поглядів і перегляду цінностей. Як наслідок, я почала шукати програми чи курси богословського напрямку.

Іншою моєю мрією, яку можна поставити на перше місце, була журналістика. Завжди шкодувала, що не отримала саме такий фах. Тому навчальна програма, що поєднує і журналістику, і богослов’я, задовольняла всі мої вимоги.

Зручне навчання без відриву від роботи у вільний, визначений мною час став бонусом у моїй ситуації. Звісно, не обійшлося без несподіванок. Це велике навантаження, велика кількість текстів і літератури, які потрібно прочитати, аби відповісти на питання в контрольних ессе. Таким чином, впродовж двох років навчання поглинуло всі мої вечори й вихідні дні. Щоправда, програму можна було розкинути на шість років, тож навантаження було би значно меншим.

Предмети, які вивчала, дозволили мені цілком по-новому глянути на релігію і християнство зокрема. Перш за все, вразили факти з історії Церкви, як в Україні, так і за її межами. Чимало достовірних історичних подій, підтверджених документами, дали розуміння хибності поглядів, які нам привили шкільною програмою ще радянського зразка. Оскільки на ДМПЕН навчання вели викладачі різних конфесій, не виникає сумніву в об’єктивності поданих знань і подій.

Ці знання великою мірою знадобляться мені в майбутній творчій праці, оскільки тепер зможу писати повісті й романи, наділені історичними фактами або в реальному історичному контексті, а це вже зовсім інший рівень діяльності.

На програмі вражає велика кількість богословських предметів. Тут можна значно поглибити свої знання про біблійні науки й отримати розуміння диференційності філософських поглядів.

Саме з різноманітності поглядів у будь-якій царині починається конфлікт сприйняття точки зору іншого. В основному, предмети курсу дають розуміння сприйняття поглядів людей різних конфесій, пояснюють необхідність уміння вислухати іншу сторону, зрозуміти іншого, аби єдність у різноманітності в християнстві могла стати реальністю. Але для цього треба знати, як християни різних конфесій сприймають таїнства, людину й Церкву в цілому. Потрібно знати, які здобутки вже є в екуменічних діалогах. І, на щастя, програма Інституту екуменічних студій у великій мірі забезпечує ці знання, що дозволяють добре орієнтуватися в процесах релігійної сфери суспільства, а це неабияк важливо для журналіста чи людини, яка пише для релігійних видань.

Програма містить декілька предметів, що дозволяють зрозуміти основи журналістики людям, чия діяльність є недотичною до цієї сфери. Й отримані знання дають право працювати не лише в релігійних виданнях.

Але найбільше я вдячна ДМПЕН за можливість почути думки таких видатних людей, як Мирослав Маринович, Антуан Аржаковський, о. Михайло Димид та інші. Це середовище людей, чиї погляди значною мірою впливають на формування теперішньої історії.

Без сумніву, сьогодні дуже актуально отримати якісну освіту й мені пощастило здобути її саме в УКУ.

Ірина Хомин - випускниця ДМПЕН - Дистанційної Магістерської програми екуменічних наук Інституту екуменічних студій

Інші відгуки студентів тут