Мови

 

Міжрелігійний круглий стіл «В який спосіб дух Nostra Aetate сприяє християнсько-єврейському діалогу у світлі нещодавніх подій в Україні?»

2014-05-20 09:30

Головними доповідачами виступили очільник Центру міжрелігійного порозуміння ім. Івана Павла II (США, Ватикан) рабин Джек Бемпорад та співавтор книги "Сльози Холокосту" донеччанин Олександр Іващенко.

Серед учасників круглого столу були прес-секретар Львівської єпархії Православної Церкви Київського Партріархату Лука Карпюк, представник Львівської єпархії Української Православної Церкви Московського Патріархату ієромонах Маркіан Каюмов, декан Філософсько-богословського факультету Українського католицького університету диякон Роман Завійський, релігієзнавець Андрій Юраш, представник Управління внутрішньої політики ЛМР Євген Бойко, директор Львівського єврейського благодійного фонду "Хесед Ар'є" Адель Діанова, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАНУ у Львові Роман Кісь, представник Львівської Духовної Семінарії Української Греко Католицької Церкви брат Володимир Мамчин та журналіст Лідія Батіг.

Вступним словом роботу круглого столу, привітавши усіх присутніх, розпочав директор Центру "Лібертас" Тарас Дзюбанський.

Опісля цього слово було надане запрошеним гостям.

Рабин Джек Бемпорад розповів історію життя своєї сім'ї і родини і про те, як на своєму досвіді усвідомив необхідність праці на пошук міжрелігійного та загалом суспільного діалогу, щоби у майбутньому не допустити тих жахливих нищень цілих народів на підставі будь-яких відмінностей, що переживав світ протягом усього XX століття. Також рабин Джек не залишив поза увагою і суспільно-політичну ситуацію в Україні: "Україна стала плацдармом, полем для такого своєрідного "політичного футболу". Це розподіл сил і впливів між Сходом і Західним світом, це протистояння Росії з Європою і США. Це дуже небезпечна ситуація, адже ми чуємо, що вмирають люди, що вони страждають тілесно і душевно, морально, чуємо про випадки зникнення людей. Голос релігії в такій ситуації повинен зіграти визначну роль. Потрібно донести до людей, що є щось вище, є щось поза всіма життєвими благами і тимчасовими достатками", - наголосив Джек Бемпорад.

Письменник Олександр Іващенко як живий свідок всього, що відбувається протягом останніх тижнів у Донецьку поділився своїми думками і переживаннями з цього приводу, розповів, як з острахом залишав свою сім'ю, вирушаючи до Львова. Також Олександр Іващенко висловив свій жаль, що на його малій Батьківщині відсутня ініціативність влади у пошуках міжрелігійного і міжконфесійного діалогу і порозуміння, що сприяє регулярному виникненню більших чи менших конфліктів.

Працівник Управління внутрішньої політики ЛМР Євген Бойко переказав присутнім вітання і підтримку подібних діалогів міського голови Львова Андрія Садового та коротко ознайомив учасників круглого столу з майбутніми проектами Управління екуменічного спрямування.

Прес-секретар Львівської єпархії Лука Карпюк зачитав вітання та звернення Високопреосвященного митрополита Димитрія до учасників круглого столу. Також пан Лука сказав про готовність Православної Церкви до пошуку порозуміння і діалогу, згадавши про екуменічні ініціативи Святійшого Вселенського Патріарха Варфоломія I.

У своєму слові релігієзнавець Андрій Юраш зазначив наступне: "Питання антисемітизму зокрема і будь-якого релігійного чи антирелігійного протистояння взагалі не може стояти як таке для жодної культурної людини. Я вже не кажу про поняття релігійної людини, яке тим більше виключає можливість подібної агресії".

На завершення роботи круглого столу замість резолюції Тарас Дзюбнський висловив пропозицію спільно прочитати попередньо укладену молитву про примноження порозуміння в українському суспільстві, яку підтримали всі присутні.