Мови

 

Яка роль журналістів у вирішенні екологічних проблем?

2020-10-09 07:30

Що таке екожурналістика? Як журналісти сьогодні докладаються до порятунку довкілля? Яка їх правозахисна роль? Як зацікавити журналістів розслідувати екопроблеми? Ці та інші важливі питання обговорювалися під час круглого столу «Роль журналістських розслідувань у вирішенні екологічних проблем: ключ до співпраці активістів та журналістів».

Захід модерувала Ольга Мелень-Забрамна – керівник юридичного відділу МБО «Екологія. Право. Людина». «Часто екологічні статті, які з’являються в ЗМІ, є дещо хаотичними. Наша організація проводила дослідження, що переважно це теми матеріалів про екологію, які є на межі з політичними у певних регіонах. Найчастіше йдеться про вирубку лісів, спалювання сміття, побутові відходи…. Проте є й інші теми, які мають право на існування. Приємно, що останнім часом екологічній тематиці приділяють все більше часу», - підкреслила Софія Шутяк, провідний юрисконсульт МБО «Екологія. Право. Людина» у своїй доповіді «Роль ЗМІ у веденні стратегічних судових справ на захист довкілля». На її думку, екологічна журналістика тільки починає розвиватися і має величезні напрямки.

«Чому ми про це говоримо? Тепер є чимало судових справ, які показують, що певний пост у Facebookможе мати для людини наслідки. Про що це говорить? Що інформація – це зброя, якою можна заподіювати певну шкоду, впливати на якість життя певних суб’єктів», - додала Софія Шутяк. За її словами, журналістам варто звернути увагу на Закон Украї́ни «Про охорону навколишнього природного середовища», який є «екологічною конституцією».

Ігор Муравський, депутат Жовківської районної ради та місцевий активіст наголосив на тому, що певні екологічні проблеми можуть зацікавлювати журналістів, однак важливо оперативно та постійно реагувати на них.

Журналістка Мар’яна Вербовська рекомендує журналістами при роботі над матеріалом висвітлювати тему екології через призму історій людей та звертати увагу на правильне застосування термінів. «Українцям дуже пощастило з екоактивістами, екологічними юристами. Ба більше, в Україні є насправді чимало сильних і потужних організацій, які займаються правозахисним рухом», – вважає спікерка.

Нагадаємо, що через карантинні обмеження та для збереження здоров’я відвідувачів і учасників організатори Тижня вирішили провести його дистанційно у форматі онлайн. Трансляції відбуваються на платформі Zoom, а також через сторінку у Facebookhttps://www.facebook.com/esweekucu

Програма форуму

Нагадаємо, Форум «13-ий Екуменічний соціальний тиждень» організовано у партнерстві із Фондом Конрада Аденауера в Україні, за сприяння Львівської міської ради та експертної підтримки Управління екології міста, Ініціативи «Чисте місто», МБО «Екологія. Право. Людина», Українського католицького університету (Інститут лідерства та управління, Інститут релігії та суспільства, Львівська бізнес-школа, Програма соціальної роботи, Асоціація випускників), Екобюро Української греко-католицької церкви, Національного університету «Львівська політехніка», Львівського національного університету ім. Франка, Міжнародного центру «Інтеграція», Освітньо-методичного центру ім. О. Дзеровича, ГО «Центр екобогослов'я та сталого розвитку» та ін.

Оксана Войтко

Фото, Марія Боровська

Прес-центр 13-го Екуменічного соціального тижня