Мови

 

Дослідники та історики звернулися до маловивченої історії співіснування на Волині різних церковних традицій і обрядів

2010-05-11 13:45

За задумом організаторів, цей науковий форум мав приблизити замовчувану упродовж багатьох десятиліть багатоконфесійну палітру релігійного життя Волині, в котрій важливе місце займали УГКЦ та РКЦ в Україні.

Як повідомили у Департаменті інформації УГКЦ, організатори звернулися до відомих дослідників, а також молодих істориків – знавців різноманітних аспектів церковної проблематики – з проханням включитися до ґрунтовного обговорення маловивчених сторінок з історії релігійних відносин. «Безперечно, це сприятиме відтворенню широкомасштабної правдивої картини співіснування на Волині різних церковних традицій і обрядів, що матиме корисне значення в сучасній ситуації демократії і свободи віровизнань», – наголошують організатори.

«Ви взялися розглянути тематику, яка важким тягарем тяжить в історії двох сусідніх народів: українського та польського. Історія трагічних подій, що не тільки в минулих роках, але й у минулих десятиліттях та століттях відбувалася на цій благословенній землі. Ці події були не тільки світського характеру, але також знайшли своє відлуння в історії двох помісних Церков, що співіснують на цій території», – написав Патріарх Любомир, Глава УГКЦ, у своєму вітальному листі до учасників зустрічі.

Ця конференція, за словами Патріарха Любомира, – дуже поважний захід з огляду на свою ціль: ut unum sint. «Таку ціль нелегко осягнути. Вона вимагає не тільки пізнання історичної правди, але також визнання її», – наголосив Предстоятель УГКЦ. Тут він пригадав учасникам конференції про подію п’ятирічної давнини. «П’ять років тому у Варшаві та у Львові єпископи польської та української Католицьких Церков публічно заявили: „Беручи під увагу все, що між нашими народами сталося, прощаємо один одному та просимо нам простити”. Сьогоднішня конференція відбувається на території України між синами цього самого народу, але поділеними приналежністю до інших помісних Церков: Римо-Католицької та Греко-Католицької. Ці дві помісні Церкви повинні свідчити, що є частинами одної Вселенської Католицької Церкви. Це є дуже важливе для свідчення Христові у світлі посткомуністичного минулого», – написав Глава УГКЦ.

На адресу учасників наукової зустрічі Глава УГКЦ адресував слова вдячності: «Науку, справжню науку, можуть плекати тільки ті люди, що цілковито віддані шуканню правди, такі як ви. Тому сердечно вітаю вас, схиляю перед вами свою голову і бажаю вам у Господі найкращих успіхів, бо це є на спільне добро нас усіх, для справжньої духовної єдності між віруючими людьми незалежно від їхньої національної чи культурної приналежності».

Релігійно-інформаційна служба України