Мови

 

На Янівському кладовищі у Львові відбулась екуменічна молитва Пам'яті жертв Другої світової війни

2010-05-11 12:00

Екуменічна молитва, як повідомили в Департаменті інформації УГКЦ, відбулася біля пам‘ятного знаку Янівського концтабору, могили жертв цивільного населення Львова (1941-1943 рр.) та на кладовищі німецьких військовополонених, що загинули тут 1945-1949 рр.

«Тут поховані чиїсь діти, батьки, близькі – люди різних національностей і віросповідань. Ми хочемо молитвою за їхню пам‘ять вшанувати жертви, благословити майбутнє і випросити Божу ласку, щоб більше ніколи не повторилося це жахіття», – сказала голова Комісії «Справедливість і мир» Леся Коваленко, яка прийшла на акцію зі своєю однорічною донечкою Нікою (з грец. - перемога) – наймолодшою учасницею Дня пам‘яті.

Під час спільної панахиди отець Михайло Димид, директор Інституту церковного права Українського католицького університету, зазначив: «Для нас, християн, найголовніше і, водночас, найважче є примирити власну пам‘ять – особисту, родинну, суспільну, національну, всесвітню. Ми бачимо серед різних народів Європи і світу, що це можливо. Бо, чи ми є серед переможців, чи переможених, у кожному конфлікті завжди винні обидві сторони. Треба сміливо визнати помилки і прогріхи, щоб визволитись з минулого і йти до інших, приносячи їм дійсне вибачення і дійсний мир. А наш Господь, який є один для всіх, допоможе в цьому».

Участь в акції Пам‘яті жертв Другої світової війни взяли представники різних конфесій Львова: УГКЦ та РКЦ, Вірменської Апостольської, Лютеранської, Євангельської церкви «Гефсиманія», Церкви «Живе Слово». А також член громади прогресивного юдаїзму та єпископ Церкви християн віри євангельської. Таким чином на Янівському кладовищі в цей день урочисто звучали молитви українською і вірменською мовами та мелодійне благословення на ідиш. В числі запрошених були також представники УПЦ, УПЦ КП, УАПЦ, однак вони не прийшли.

Кожна панахида закінчувалася хвилиною мовчання та покладанням квітів і свічок на могили загиблих. Учасники акції не оминули своєю увагою поховання воїнів УПА. Адже, за переконанням організаторів та учасників Дня пам‘яті, світлий спогад про усіх жертв різних війн зніме суспільну і політичну напругу навколо 65-ої річниці Другої світової війни.

Організатором акції виступила Комісія УГКЦ «Справедливість і мир» у співпраці з Комісією для сприяння єдності між християнами. Акції упорядкування поховань та екуменічні молитви у цей день з 2005 року вже стали традиційними.

Релігійно-інформаційна служба України