Мови

 

Українська Асоціація Релігійної Свободи ініціювала обговорення міжетнічних та міжконфесійних відносин в Україні

2010-05-04 10:15

Як повідомляє РІСУ, на пленарному засіданні виступили заступник голови Чернівецької ОДА – Галиць Г.К, провідний науковий співробітник Інституту філософії ім.. Г.С. Сковороди НАНУ – Нельга О.В., заступник голови Держкоманцрелігій України Новиченко М.Р.,  зав. відділом історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії ім.. Г.С. Сковороди НАН України  Филипович Л.О., Генеральний секретар Української асоціації релігійної свободи Гануліч П.В., к. філос. н., доц., докторант Інституту філософії ім.. Г.С.Сковороди НАН України Титаренко В.В.

Як зазначив учасник конференції Дмитро Базик, в темах доповідей піднімались актуальні питання місця конфесійного розвитку України в контексті загальносвітових глобалізаційних процесів, особливості розвитку державно-церковних відносин в сучасній Україні, проблеми етнорелігійного чинника у формуванні політичної нації в Україні, фактори міжконфесійних конфліктів та шляхи їх подолання, особливості релігійного життя Буковини у контексті суспільних трансформацій тощо.

Секційні засідання конференції проводились під наступними рубриками: «Специфіка буття релігії в етнокофесійному середовищі», «Свобода релігії та Церкви у контексті правових відносин», «Шляхи толеризації міжконфесійних відносин в умовах трансформації суспільства», «Особливості сучасних трансформацій релігійного життя: український та регіональний аспект», «Релігійність молоді: сутнісні характеристики, специфіка прояву».

Під час конференції відбулась Презентація церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, на якій наголошувалось на актуальності популяризації утвердження в сучасному суспільстві сімейних цінностей. Представники Церкви сформулювали заклик до всіх свідомих громадян та відповідальних урядових службовців усього світу сприяти заходам, спрямованим на збереження і зміцнення сім’ї як фундаментальної інтегруючої ланки суспільства.

30 квітня було проведено Єдиний День релігійної свободи з теми: «Шляхи та форми толеризації міжконфесійних відносин». Учасники обмінювались досвідом толеризації міжконфесійних відносин, обговорювали актуальні проблеми реалізації релігійних свобод в сучасному світі та Україні, необхідність подолання міжконфесійних протиріч у багатоконфесійному середовищі тощо.

 

Релігійно-інформаційна служба Ураїни