Мови

 

Православні і католицькі експерти показують приклад толерантного обговорення важливих богословських тем

2010-04-18 11:30

Про це повідомляє РІСУ.

За словами організатора зустрічей Віталія Сидоркіна, ідея таких діалогів виникла в процесі зборів богословського клубу: «Сам богословський клуб задумувався з самого початку як позаконфесійний, де кожен може висловити свою позицію. Ініціатива такого діалогу надійшла від учасників клубу. Це молоді люди різних конфесій, як правило це католики і православні. Вони обговорювали питання, чи можуть ці дві церкви знову з'єднатися? І, подібно до того, як схожі діалоги ведуться на найвищому рівні, ми вирішили розпочати такий діалог на неофіційному рівні. Ця ініціатива насамперед мирян обох Церков. У них з'явилися питання, що стосуються відмінностей: у чому ці відмінності, наскільки вони важливі? Клуб вже був, люди збиралися і спілкувалися на богословські теми у вільному форматі, і в процесі цих зустрічей з'явилися такі діалоги. Звичайно, є певний порядок цих зустрічей, у нас є доповідачі з двох сторін, експерти, питання із залу, питання ніколи не закінчуються до закінчення зустрічі,. Це показує велику зацікавленість не фахівців з двох сторін, а простих мирян. Однак всі ці зустрічі носять перш за все неформальний характер».

Організатори клубу і таких зустрічей вважають, що для взаєморозуміння взагалі важливе спілкування як таке, ще важливіше спілкування на богословські теми.

«У нас немає ні повноважень, ні зобов'язань ні перед ким, наші зустрічі абсолютно неофіційні, ми просто говоримо – часом це також важливо, як і офіційні діалоги і зустрічі на вищому рівні. Практика таких зустрічей показала, що віруючі різних конфесій можуть бути толерантні в дискусіях щодо спірних питань. Мета такого діалогу – навчиться вести діалог. Ми це робимо не для того, щоб «завтра з'єднається», а для того, щоб просто підняти ці питання. У нас немає жодного розмиття кордонів, кожен відстоює свою догматичну позицію, але все це проходить у дружній атмосфері. Така атмосфера відкритості підтримується тим, що після кожної зустрічі в відеоблог клубу викладається відеозапис цих зустрічей, де кожен може побачити їх», – зазначив організатор зустрічей православних і католиків Віталій Сидоркін.

Серед учасників таких зустрічей експерти з православної і католицької сторони: Бурега Володимир, доцент Київської Духовної Академії, автор сайту «Православіє в Україні», Петро Октаба, док. теології, викладач Інституту релігійних наук (екзегеза Нового Заповіту), Чорноморець Юрій, канд. філос. наук, доцент, Здіслав Шманьда, канд. теології, віце-директор Інституту релігійних наук св.Томи Аквінського в Києві.

Перша зустріч була присвячена визначенню питань для обговорення. Друга – обговоренню примату Папи Римського. В подальшому такі зустрічі планується проводити два рази на місяць.

Релігійно-інформаційна служба України