Мови

 

Предстоятель Української православної церкви КП вірить в об'єднання з Українською греко-католицькою церквою

2010-04-11 12:45

Однак це відбудеться лише тоді, коли три гілки українського православ'я - Українська православна церква Київського патріархату, Українська православна церка Московського патріархату та Українська автокефальна православна церква - об'єднаються в єдину помісну Церкву, яка буде визнана у світі. Таку думку сьогодні на прес-конференції "Перспективи створення єдиної помісної церкви в нових політичних умовах" оприлюднив предстоятель УПЦ КП, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

На думку патріарха, сьогодні, незважаючи на події початку дев'яностих років минулого століття, коли тривали суперечки про приналежність культових споруд, "склалися добрі відносини між Українською православною церквою і Українською греко-католицькою церквою". "Тепер настало примирення, і ми дякуємо Богові за добрі стосунки", - підкреслив владика. Зараз, зазначив Філарет, у середовищі греко-католиків є досить потужні сили, які хотіли б об'єднатися з Українською православною церквою.

За словами предстоятеля УПЦ КП, для такого об'єднання мають визріти серйозні підстави насамперед серед вірян УГКЦ. Він нагадав, що понад шістсот років ці дві конфесії перебували в лоні однієї церкви і лише чотириста - з політичних мотивів були розрізнені (на Брестській церковній унії 1596 року - авт.). "Роз'єднання відбулося не з релігійних причин, а з політичних, оскільки Україна на той час не мала своєї державності. Зараз, коли ми маємо свою державу, причини роз'єднаності відпали і почався процес на об'єднання", - зазначив владика.

УКРІНФОРМ