Мови

 

Чи можуть всі християн завжди святкувати Великдень в один день?

2010-04-09 06:00

У цьому році як православні, так і католики і протестанти відзначатимуть свято Воскресіння Христового в один день - 4 квітня. 10 років тому, коли західна і східна Великодня також співпали, НСЦ США вже виступав з таким самим зверненням. Лист Церквам-членам НСЦ цього року підписали генсек пастор Майкл Кіннамон і директор двох комісій Ради Антоніос Кіреопулос.

«Майже кожного року в християнській громаді настає поділ щодо того, в який день проголошувати цю добру новину» (про воскресіння Христа), - говориться в документі. Поділ, «заснований на різниці древніх календарів», автори послання вважають «ганьбою, яка засмучує нашого Бога».

Кіннамон і Кіреопулос нагадують про рекомендації конференції, організованої в 1997 році в Сирії Всесвітньою Радою Церков - учасники зустрічі закликали християн святкувати Пасху разом. Вони також нагадали про Перший Вселенський Соборі в Нікеї (325 р.), який закликав відзначати Пасху в першу неділю, яка йде за першим повним місяцем після весняного рівнодення (21 березня). Одна з причин, через яку західна і східна Пасхи не збігаються - 21 березня за Юліанським та Григоріанським календарем - різні дні.

Більшість православних християн виступають проти реформ календаря, заявив заступник глави Відділу зовнішніх зв'язків Православної Церкви в Америці протоієрей Леонід Кішковскій. «Будь-яка така спроба, навіть абсолютно правильна з історичної та богословської точок зору, сприймається народом як образа традиції», - пояснив священик.

Католицький суспільно-релігійний часопис "Кредо"