Мови

 

Єпископ Микола Сімкайло провів екуменічну хресну дорогу Чернівцями

2010-03-30 09:30

О шостій вечора організатори хресної ходи запросили Чернівчан на першу стацію молитовного розваження – до Римо-католицького храму Воздвиження Чесного Хреста.

Вікарій Буковинський УГКЦ отець мітрат Валерій та парох костелу – декан РКЦ отець Марек зустріли Правлячого Єпископа Коломийсько-Чернівецького Кир.Миколая. На початок Владика привітав і благословив всіх католиків латинського обряду міста та подякував релігійній громаді краю за багаторічне мирне, і боголюбиве співжиття. Єпископ зокрема вказав на велике значення для України прикладу буковинської поліконфесійності. "Ми хочемо всі бути разом перед Господом, тому сподіваємось на участь у спільних молитвах братів наших Церков православних …", - сказав владика Миколай і пригадав нещодавню спільну Хресну Дорогу вулицями Коломиї. В писанковому місті разом із Страждаючим Христом йшли римо-католики з православними: греко-католиками та вірними УПЦ Київського Патріархату.

Спів та читання текстів Хресної Дороги все більше і більше наповнювали живий струмок, який від костелу розтікся на площу Філармонії. Вже за десять хвилин струмочок наповнив бурхливу ріку живих душ. Миготіли ліхтарі буковинської столиці, вечірнє світло міста підкреслювало величність європейської архітектури. Крадькома визирали з крамниць зіваки, а дехто з них миттєво випадав на бруківку перед хрестом і вже за мить розчинявся в морі живого світла. Стація друга, третя, сьома… Студенти буковинської "Обнови" високо здіймають запалені факели, молоді лиця особлива окраса молитовної ходи. Чернівецьке студентство не перший рік здіймає світло батьківської віри, а це додає сили душпастирям.

За дві години благоговійна процесія донесла великопосний дух до храму Вірменської Церкви. Вірменський священик отець Нерсес виголосив молитву рідною мовою, а опісля вірменська громада на своїх раменах понесла дубовий хрест. Направду, Христос – для всіх народів.

Перед Собором Успення Пресвятої Богородиці зібралося близько трьох тисяч вірян.

Діти української парафії обступили хрест. Маленька Анастасія також готувалася до Хресної Дороги. Дитячий голос розваження дванадцятої стації "Ісус вмирає на хресті" додавав процесії жалю і скорботи. Плакали батьки, схилили голови сивобороді мужі, "…гірко ридала під хрестом Божа Мати, коли зняли з хреста мертве тіло свого Сина".

На завершення процесії єпископ Миколай перегорнув сторінки власного душпастирського життя підпільного часу. Пригадав солідарність вірних латинської церкви і чемних братів вірмен, котрих зустрічав на своїй дорозі в підпільні часи. Ієрарх ще раз щиро подякував всім церквам Буковини і уділив своє Архипастирське благословення.

По завершенні виликопосної ходи вулицями Чернівців у храмі греко-католиків ще довго прихиляли до хреста уста і серця вірні різних конфесій, і ніхто сьогодні нікого не запитував до котрої Церкви ти ходиш, бо Дорога Ісуса широка для всіх.

 

 

 

Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ