Мови

 

Православні і католики обговорювали феномен шанування мощей святих

2010-03-30 09:30

Ініціатива проведення подібних зустрічей належить групі православних і католиків, об'єднаних бажанням більше дізнатися про традиції, богослов'я, обряди Східної Церкви.

Місто Ортона, яке розташоване на узбережжі Адріатики, з XIII століття зберігає мощі святого апостола Фоми. Перед зустріччю відбувся молебень перед мощами цього святого.

Особливий інтерес присутніх на зустрічі викликала лекція «Шанування святих мощей: від давньої традиції до наших днів». Доповідач - православний священик Олексій Ястребов, зупинився на декількох аспектах шанування мощей та ікон у православній східній традиції. За його словами, розуміння цього феномену неможливо без знання богословських, філософських та духовно-практичних передумов, які пояснюють існуючий у східному християнстві живий зв'язок віруючих зі святими через їхні мощі та ікони.

Також доповідач підкреслив важливий аспект у міжконфесійному співробітництві: православне і католицьке заради вшанування мощей, дає хорошу можливість християнам різних традицій познайомитися один з одним, та позбутися від численних упереджень, що взаємно збагачує віруючих Сходу і Заходу.

Підсумовував зустріч монсеньйор Карло Гіделлі, архиєпископ дієцезії Ланчано і Ортон, який у відповідь на численні запитання звернув особливу увагу на те, що народне шанування святих і їх реліквій не є язичеством або марновірством, як це сприймається деякими на Заході.

На завершення католицьке та православне духовенство обмінялося подарунками та запрошеннями.

Седмица.RU

Католицький суспільно-релігійний часопис "Кредо"