Мови

 

Східноєвропейська платформа асоціації організацій ВРЦ Європи AРRODEV на з`їзді у Києві взяла курс на розвиток громадянського суспільства

2010-02-15 10:00

Нині платформа свої зусилля спрямовує на організацією громадянського суспільства у Східноєвропейському регіоні шляхом підтримки ініціатив, які збігаються з її програмними цілями проектів ЄС: програм добросусідства та Східного партнерства.

На зустрічі були присутні представники іноземних держав, таких як Вірменія, Польща, Білорусь та Азербайджан. Україну представляв директор Міжцерковного Всеукраїнського благодійного фонду «Віра. Надія. Любов» диякон УПЦ Йоан Діденко.

Представницька організація кожної країни заснована провідною її Церквою. Реалізовувати свої проекти члени Східноєвропейської платформи AРRODEV збираються через власні церкви, єпархії, парафії а також у співпраці з іншими неурядовими організаціями за такими напрямками:

- інтегрований розвиток громад;

- програма освіти для священиків ( як ставити перед приходом глобальні проблеми і локальні питання);

- здійснення моніторингу реалізації програм ЄС у країнах Східного регіону Європи.

За словами куратора Східноєвропейської платформи AРRODEV, директора вірменського міжцерковного фонду «Круглий стіл» Каряна Назарена, неурядові організації відіграють важливу роль у здійсненні моніторингу виконання цих проектів всередині країн. Адже їхні звіти відрізняються від офіційних урядових результатів моніторингу насамперед об’єктивністю та далекоглядністю. Тому на зустрічі учасників Східноєвропейського регіону йшлося про організацію навчань щодо моніторингу виконання проектів Євросоюзу для працівників неурядових організації.

Проте, як наголосив представник Польщі, директор Фонду міжцерковиних організацій «Схід» Мірослав Матреньчик, така форма моніторингу не є пасивною. Вона дозволить ще до завершення терміну дії програми спрогнозувати та відкорегувати шляхи реалізації програм добросусідства та Східного партнерства.

На зустрічі учасники платформи домовилися:

- створювати можливості для діалогу неурядових організацій країн Східної Європи, обмінюватися досвідом;

- стимулювати розвиток громадянського суспільства у регіоні;

- сприяти взаєморозумінню та спільному прочитанню традиційних морально-етичних цінностей.

Довідка: AРRODEV – асоціація протестантських організацій Всесвітньої Ради Церков Європи. Це лобістська організація при Всесвітній Раді Церков, заснована в 1990 році. Вона складається з трьох географічних платформ Балканської, Східноєвропейської та Середньоазіатської. Пріоритет надається другій платформі: Східноєвропейським країнам, Кавказу та Центральній Азії.

Мета AРRODEV – зміцнення співробітництва між європейськими організаціями розвитку, які працюють у тісній співпраці зі Всесвітньою Радою Церков. У Східному регіоні Європи у рамках AРRODEV співпрацюють 17 гуманітарних та неурядових організацій розвитку. Всі вони користуються довірою людей у власних суспільствах і представляють мільйони християн з протестантської, православної громад та Англіканської Церкви.

http://risu.org.ua/ua/index/all_news/ukraine_and_world/international_relations/34400/