Мови

 

Діалог з католиками триватиме - митрополит Пергамський Іоанн

2009-12-25 18:00

 

78-річний архиєрей представляє Константинопольський патріархат і є співголовою Міжнародної католико-православної комісії з богословського діалогу. У жовтні на Кіпрі пройшла зустріч комісії, на якій обговорювалася проблема ставлення католиків і православних до ролі Папи та розбіжностей, що призвели до поділу Церков. Тоді ж місцева поліція заарештувала кількох противників екуменізму, які агресивно протестували проти зустрічі. Учасники форуму обговорили «негативну реакцію певних православних кіл на цей діалог, і одноголосно назвали її необґрунтованою і неприйнятною», заявив митрополит Іоан. Він також нагадав, що в зустрічі на Пафосі взяла участь делегація Російської Православної Церкви, яка покинула попереднє засідання Комісії, що відбувалось у Равенні у 2007 році.
Діалог з Католицькою Церквою - «найважливіше, але і найважче» завдання для православних, підкреслює ієрарх. «Треба вирішити ще так багато питань, шлях має бути дуже довгий, і у людей злої волі ще буде можливість багато на що відреагувати», - сказав митрополит. Ставлення до ролі Римського єпископа - проблема не тільки еклезіології, вона має й серйозні догматичні аспекти, підкреслює митрополит Іоан.
Наступна зустріч Комісії, співголовою якої від Католицької Церкви є кардинал Вальтер Каспер (голова Папської ради зі сприяння християнській єдності), відбудеться у вересні 2010 року у Відні.