Мови

 

Церкви, представники виконавчої влади та громадськості об’єднались навколо питань екології життя

2009-09-15 17:45

Організаторами заходу виступили Міністерство охорони навколишнього природного середовища України та Українська Греко-Католицька Церква у партнерстві з Державною екологічною академією післядипломної освіти та управління.

Круглий стіл об’єднав представників влади, церков, громадськості та наукових кіл навколо потреби пошуку нових ідей захисту навколишнього природного середовища, подолання свідомості суспільства масового споживання та формування у громадян високої екологічної та духовної культури.

Посол Держави Ватикан архієпископ Іван Юркович у своєму вітальному слові зауважив: “Як Церква, так і інші інституції мають пропагувати та підтримувати інший спосіб життя, який більше відповідає задуму Творця відносно ставлення до оточуючого нас довкілля”.

У свою чергу заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища України Микола Мовчан навів приклади взаємозв’язку між подоланням проблем екології та духовністю громадян. Він зазначив, що вкрай важливим є поєднання зусиль держави та релігійної спільноти у потребі привчання дітей, молоді та навіть дорослих до шанобливого ставлення до природи, землі та оточуючого нас живого світу.

Ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар підкреслив важливість освітнього аспекту у популяризації ідей екології життя та екології людини. На його думку, давно існує потреба запровадження відповідних курсів у загальноосвітніх школах. При цьому Олександр Бондар запропонував присутнім священнослужителям підготувати та провести у очолюваному ним закладі низку лекцій з питань проблематики Круглого столу, долучивши до цієї дискусії екологів та науковців.

За результатами обговорення учасники Круглого столу ухвалили за основу напрацьовані пропозиції, серед яких зазначено про потребу у створенні постійно діючої робочої групи для розробки програм співпраці Держави та Церкви у галузі підвищення екологічної етики та культури в українському суспільстві.

День Творця, як християнське екологічне свято, був започаткований у 1989 році з ініціативи Вселенського Патріарха Димитрія І, який закликав увесь християнський світ у день початку нового церковного року (1/14 вересня) до щорічної спільної молитви та практичних зусиль, спрямованих на порятунок природи.

На сьогодні до даної ініціативи долучились чисельні церкви православної, католицької та протестантської традицій. Того ж 1989 року в Європі розпочала свою діяльність Європейська Мережа Екологічної Співпраці Християн (European Christian Environmental Network).

www.irs.in.ua