Мови

 

У день пам’яті героїв Крут у Києві відслужена екуменічна панахида

2009-01-30 17:45

На богослужінні спільно молились Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Любомир (Гузар), єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ владика Богдан (Дзюрах) та вікарій Київської єпархії УПЦ КП митрополит Переяслав-Хмельницький Димитрій (Рудюк).

У своєму виступі з нагоди річниці бою під Крутами Президент України наголосив на необхідності «глибоко продуманого та змістовного військового ритуалу вшанування цього Дня».

«День подвигу під Крутами – це наш справжній національний День Захисника Вітчизни. Він неминуче – це моє глибоке переконання – постане в серці кожного українського воїна і громадянина», – сказав Президент.

Як повідомляє пре-служба Президента України, У День подвигу Героїв Крут Віктор Ющенко закликав всіх до єднання навколо ідеї нашої держави, національної ідеї, ідеї єдності і сили України.

«День подвигу Героїв Крут матиме для України і для нашої армії найвище національне значення. У нас має постати глибоко продуманий та змістовний військовий ритуал вшанування цього Дня. Активно і помітно українська армія має дбати про всі національні військові святині, події і місця наших звитяг. У цьому – великий сенс живого патріотичного виховання як української армії, так і українського суспільства. Як становлення Української Народної Республіки стало фундаментом української державності, так і героїзм воїнів Крут став початком і символом визвольних змагань українців за свободу у минулому двадцятому столітті. Крути – це не лише героїчна сторінка нашої історії. Це – приклад для живих. Це - перемога для майбутнього. Перемога сьогодення – це збереження нашого духу, ідентичності, нашої національної суті», – сказав Президент у промові з нагоди вшанування річниці бою під Крутами.

Історична довідка: 29 січня 1918 року на залізничній станції біля села Крути 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з 6-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова, який напав на Українську народну республіку. Загалом було вбито 250-300 осіб з українського боку. Відомі імена тільки 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їх тіла урочисто перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві.
www.risu.org.ua