Мови

 

Дні українсько-польського єднання відкрила молитва священнослужителів різних конфесій з України та Польщі

2008-09-01 16:30

Захід розпочався молебнем до ікони Корчминської Богородиці в наміренні польсько-українського добросусідства. У ній взяли участь владики Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ), Римо-Католицької Церкви (РКЦ), Української Православної Церкви (УПЦ (МП)), а також представник Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ КП).

Як інформує офіційний сайт заходу «Кордоні 803», привітання учасникам святкування надіслав Предстоятель УГКЦ Патріарх Любомир.

Однією з особливостей урочистості стала церемонія вручення статуетки нагороди Капітули польсько-українського поєднання для її цьогорічних лауреатів: Єжи Гофмана та Богдана Ступки.

Під час святкування зачитали привітання від Президентів України та Польщі. З відеопривітанням до учасників заходу звернувся Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк, засновник Фонду Open Ukraine.

Міністр закордонних справ України Володимир Огризко у листі-привітанні відзначив: «Переконаний, що цьогорічна акція виробить нові продуктивні ідеї для поглиблення та зміцнення українсько-польського співробітництва, взаєморозуміння і взаємоповаги до культурних надбань наших народів, що стане вагомим внеском у розбудову об’єднаної Європи».

Під час свята пройшов концерт за участю відомих колективів з України та Польщі. Учасники урочистостей мали також нагоду відвідати транскордонний ярмарок, інтеграційні заходи, ярмарок ремесел. З прикордонної вежі можна було побачити транскордонний ленд-арт Ярослава Козяри у вигляді двох риб, які «пливуть» одночасно біля кордону. Мета ленд-арту, який реалізували за підтримки Польського Інституту в Києві, полягала в тому, щоб показати, що природа і культура знаходяться над кордонами, встановленими людиною.

Організаторами Європейських Днів Добросусідства виступила Фундація духовної культури пограниччя (м. Люблын, Польща) та МГО «Академія Української Молоді» (Львыв) при співпраці та за сприяння Міністерств закордонних справ обох країн, Державної прикордонної та митної служби, Львівської та Волинської облдержадміністрацій, Люблінського воєводства, Посольства України в Польщі, Посольства Польщі в Україні, Польського інституту в Києві, Українського католицького університету, Сокальської райдержадміністрації, Сокальської ради, Львівської міської ради та низки інших організацій та установ.

Перші транскордонні урочистості відбулися 2004 року під назвою «Транскордонний діалог польської та української культур», другі — «Від залізної стіни до відкритості», треті — «Кордон, який об’єднує», Четверті – «Європейський міст». Цьогорічні транскордонні урочистості пройшли під гаслом «Європейські Дні Добросусідства».

http://www.risu.org.ua/ukr/news/article;24306/