Мови

 

Конгрес Бонгоффера у Вроцлаві

2006-02-06 13:30

Конгрес є зорганізованим з нагоди сторіччя з дня народження о. д-ра Дітріха Бонгоффера, лютеранського пастора, замученого гітлерівцями. Гостей Конгресу привітав єпископ Ришард Боґуш, керуючий справами Вроцлавської Дієцезії Євангельсько-Ауґсбурзької Церкви (у Польській Республіці) а також глава польських лютеран єпископ Януш Яґуцкі. Почесними гостями були: глава Англіканської Спільноти архиєпископ Кентербері Роян Вільямс,  а також керівник Ради Євангельської Церкви Німеччини єпископ Вольфґанґ Губер з Берліну.

В аулі було виголошено привітальні промови, а також короткі реферати, що стосувалися богословського доробку о. Дітріха Бонгоффера. Єп. Вольфґанґ Губер представив коротку розповідь про життя і діяльністьДітріха Бонгоффера, а також у зв'язку з цим, короткий екскурс у євангелистське розуміня святості на прикладі реформаційних віровизнань та богословії Бонгоффера. Потім виступив глава Англіканської Спільноти Роян Вільямс.

Офіційне відкриття Конгресу завершилося коротким виступом хору, після якого відбувся урочистий прийом у консуляті Німецької Федеративної Республіки під головуванням Генерального Консула НФР д-ра Гельмута Шьопса. На другий день Конгресу делегації Церков, німецького та британського консолятів у Вроцлаві, місцевої влади та уряду поклали квіти під єдиним у Польщі пам'ятником, встановленим у честь о.- д-ра Бонгоффера. Урочистісту подію біля пам'ятника прикрасив виступ екуменічного хору, який діє при евангелько-ауґзбурзькій парафії "Божої опіки" а також театралізоване дійство, представлене  молоддю з Польщі та Голандії. Промови виголосили єп. Януш Яґуцкі, єп. Вольфґанґ Губер а також Роян Вільямс. Завершилася зустріч спільною молитвою Отче Наш, відмовленою кількома мовами.

Учасникм Конгресу брали також участь у викладах, які проводив арх. Альфонс Носсоль, ординарій Опольської Дієцезії римо-католицької Церкви, о.-проф Боґуслав Мілєрський євангельсько-ауґсбурзької Церкви, перекладач біографії Бонгоффера на польську мову а також о.-проф Михаїл Чайковський, котрий представив слухачам зв'язки Бонгоффера з юдаїзмом. До програми Конференції були також включені поїздки до родинного дому пастора Бонгоффера, до євангелистського Храму Миру у Свідниці та  відвідини Міжнародного Осередку у Крижовій. Виклади відбувалися у будинку Папської Теологічної Академії у Вроцлаві у безпосередньому сусідстві з римо-католицькою катедрою. В неділю відбулася урочиста служба за участю екуменічних гостей, в тому числі архиєпископа-сеньйора Вроцлавської Архидієцезії кардинала Генрика Ґубліновича.

  http://www.ekumenizm.pl/content/article/20060205204621588.htm Екуменічна Інформаційна Агенція (Польща)