Мови

 

Тему співпраці Церкви і ЗМІ обговорили в Одесі

2005-12-01 15:45

Прес-секретар єпископа Римо-Католицької Церкви в Україні (Одесько–Сімферопольська дієцезія) Олександр Доброєр наголосив, що за останні 15 років незалежності в Україні на достатньо потужному рівні розвиваються християнські засоби масової інформації. Він повідомив про діяльність в Одесі місцевого відділення Асоціації християнських журналістів і видавців „Новомедія”, яка має для працівників ЗМІ конкретні пропозиції. Висловлювалися думки про можливість організації спільних з владою семінарів для журналістів з метою ознайомлення з релігійним життям і внутрішньоцерковним устроєм.

За словами О. Доброєра, цього разу атмосфера у сесійній раді була набагато продуктивнішою, ніж місяць тому. За його словами, це вказує на те, що Церква і держава роблять кроки поступу у взаєминах і це є позитивним знаком.

„Ми бачимо, що обговорена в Одесі тема є надзвичайно важливою. З цим погодилися представники ЗМІ і Церков. Ми ще маємо попрацювати разом, щоби вона отримала своє продовження. У одеських ЗМІ нині надзвичайно недостатньо аналітики і краєзнавчих програм. Церква може зробити тут величезний внесок. Ми готові говорити і про різні суспільні теми, які турбують сьогодні громадян України”, – сказав О. Доброєр.

Секретар Одесько-Балтської єпархії УПЦ Київського Патріархату, отець Сергій Василевський схвально поставився до можливостей організації співпраці із засобами масової інформації. За його словами, місцеві ЗМІ ще не на достатньому рівні висвітлюють міжконфесійне життя.

Начальник управління інформації Одеської міськради Едуард Щеглов висловив думку, що найгіршим сценарієм подальшого розвитку подій може стати активна боротьба різноманітних конфесій за власну частину на інформаційному ринку.

„Така поведінка характерна для суб’єктів політичної боротьби та суб’єктів підприємницької діяльності. Це свідчило б лише про те, що та чи інша конфесія зараховує себе до однієї з вищезгаданих груп. Мені б цього дуже не хотілося”. Він закликав християнські видання уникати участі у політичному житті.

Едуард Щеглов наголосив, що і очолюване ним управління не буде посередником між церквою та ЗМІ: „Для реалізації такої функції у нас не має жодних підстав”.

Натомість, в управлінні інформації Одеської міськради прискіпливо вивчатимуть пропозиції щодо розміщення на Інтернет сайті Ради вичерпної інформації про існуючі в місті релігійні конфесії.

Такі ж можливості розглянуть 1 січня 2006 року і в управлінні внутрішньої політики міськради, коли розпочнуть роботу з метою створення власного Інтернет сайту.

Одесько–Балтську єпархію Української Автокефальної Православної Церкви на зборах представляв настоятель храму Воскресіння Христового, отець Володимир Клебан. У роботі засідання взяли також участь Президент місії „Гедеон” в Одесі, пастор Валерій Зленський, голова об’єднання реформаторських церков Валерій Бабинін та інші.

http://www.risu.org.ua