Мови

 

ЦЕРКОВНИЙ МИР МІЖ УКРАЇНОЮ І РОСІЄЮ МОЖЛИВИЙ

2018-10-06 11:15

У цьому переконані учасники Міжнародного семінару Українського християнського академічного товариства, який відбувся 5 жовтня в Українському католицькому університеті у межах 11 Екуменічного соціального тижня «Молодь. Віра. Покликання».

Одна з тем обговорення –  «Актуальні новини екуменічного руху»

Промовці: д-р. Антуан Аржаковський, директор департаменту досліджень Коледжу Бернардинців ( Франція) та о. д-р. Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій Українського католицького університету.

А також учасники ініціативної комісії: «Правда, справедливість і примирення між Росією, Україною і Європейським Союзом», яка цими днями відбулася у Києві. Серед них: Мирослав Маринович, віце-ректор УКУ, Георгій Коваленко, філософ, ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості (Київ), священик УПЦ, Михайло Димид, священик УГКЦ, професор УКУ, Тарас Дмитрик, відповідальний секретар УХАТ.

Філософи, богослови, релігієзнавці, журналісти, громадські діячі, ділилися враженнями від роботи комісії і є дуже оптимістичними та вважають, що Церковний мир між Україною і Росією можливий. Саме про це йдеться у тексті фінального документу,  який  публічно озвучив ініціатор створення комісії «Правда, справедливість і примирення між Росією, Україною і Європейським Союзом»  Антуан Аржаковський, під час семінару Українського християнського академічного товариства.

«Для того щоб мирне співіснування, співпраця і співпричастя Церков стало реальністю, нам належить разом, відкинувши ідеологічні міфи, по-християнськи і з науковою об’єктивністю розібратися в хитросплетіннях історії взаємин церков, держав і народів. Важливим прикладом на цьому шляху може послужити досвід примирення між церквами і народами Франції і Німеччини, Німеччині та Польщі.

Ми переконані, що примирення між Церквами є надійним підґрунтям для миру між Росією, Україною і всіма народами Європи», - саме такими словами завершується заява комісії.

Повний текст тут https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/interchurch_relations/72925/

Тож учасників семінару закликали брати участь у процесах примирення і пошуку єдності, які зараз відбуваються в Україні.

А наостанок о. Іван Дацько поінформував слухачів про те, що саме представлятиме на наступній пленарній сесії Міжнародної мішаної комісії з богословського діалогу між Католицькою і Православною Церквами. Це будуть питання повязані з  синодальністю, соборністю, приматом Папи та уніатизмом.

Завершився семінар жвавою дискусією про можливості єдності Церков, способи ведення діалогу та примирення на особистісному рівні.

Запрошуємо до долучатися до Форуму. 6 жовтня завершальний день.  Нагадуємо, що участь в усіх заходах Форуму безкоштовна.

Деталі на сайті - http://esweek.org.ua/ua/

Обов’язкова реєстрація за посиланням.

Анна Грапенюк, прес-служба ХІ Екуменічного соціальнго тижня