Мови

 

Здорова молодь – запорука здорового майбутнього усієї держави

2018-09-05 11:15

«Нарід моральний, фізично сильний, здоровий і тверезий легко при усильній праці і ласці Божій здобуває собі навіть в тяжких обставинах добрий бит економічний, доробляється маєтку, стає заможним»

(Митрополит Андрей Шептицький)

Саме цими словами Митрополит Андрей Шептицький наголошує на важливості здорового способу життя в одному з пастирських послань до вірних. Тож дуже символічно, що під час ХІ Екуменічного соціального тижня у Львові майданчик здорової молоді організують саме у Центрі Митрополита Андрея Шептицького (вул. Козельницька, 2а).

 До речі, саме митрополит Андрей започаткував в Україні Соціальний тиждень та присвятив його темі християнського патріотизму, який протиставляв тодішнім ідеологіям: комунізму, шовінізму і фашизму.

«Митрополит прагнув, аби всі християни й загалом люди доброї волі мобілізували та скоординували свої зусилля задля спільного творення патріотичного бачення нації, в основу якого було б покладено любов і вірність християнським принципам. Йшлося про повномасштабну соціальну співдію, яка сприяла б релігійному порозумінню та співпраці. А 17 лютого 1939 року Андрей Шептицький разом зі своїм братом Климентієм створив Український католицький Інститут з’єдинення Церков імені Митрополита Йосифа Веніамина Рутського»,  зазначають на сторінці Форуму.

Цього року Екуменічний соціальний тиждень відбудеться 46 жовтня. І темою для обговорення стане: «Молодь – Віра – Покликання». Ці три поняття взаємопов’язані. Адже молоді люди – це рушії змін, для них, тобто нас, видається немає нічого неможливого. Молодь, повна позитиву й оптимістичної віри в те, що майбутнє можна збудувати власними силами, тож готова підкорювати будь-які вершини і долати перешкоди з легкістю. «А коли людина має віру,  то знає дорогу, якою має йти»  наголошує Великий світоч української нації митрополит Шептицький. І, отже, знаходить своєпокликання.

Енергійні, часом, для декого наївні, молоді люди хочуть гори звернути, щоб змінити світ, удосконалити його і потребують правильного керунку. Вони перебувають у пошуках себе самих, мають тисячі запитань і шукають на них відповіді. Тож саме духовний провід, церква має допомагати шукати ці відповіді, підтримувати нові ідеї, скеровувати молодь шляхом істинних цінностей і заповідей. Тому представники духовенства, громадських і соціальних організацій, бізнесу, влади, освітяни та ЗМІ зберуться разом, щоб роздумати над питаннями віри й покликання молоді. Наголошуватимуть не тільки на духовному зрості, а й фізичній міцності та витривалості майбутнього покоління. Бо як і митрополит Андрей дбав про здоров’я нації, зокрема створив Міжнародну федерацію стрільби з лука та активно розвивав молодіжно-патріотичну організацію «Пласт», так і сьогодні, його наступники, організатори екуменічних соціальних тижнів у Львові, переконані – здоровий спосіб життя забезпечить молоді світле майбутнє, допоможе знайти своє покликання і стати відповідальними лідерами та будівничими України. Тим більше, що завдяки сучасним технологіям можна легко реалізовувати свій потенціал, розвиватися, і йти вперед семимильними кроками, організовувати зустрічі, мітинги і навіть революцію. Однак, тут є й свої підводні камені, а саме – залежність від ґаджетів, соцмереж, лайків. Колись було зайдеш до кав’ярні і чуєш гул голосів людей, які спілкуються за чашкою кави, обговорюють нові ідеї, а тепер усе частіше лише музика, або тиша. Є великий брак живого спілкування. А до того ж постійне сидіння в ґаджетах підриває здоров’я молоді, бо замість прогулянки в парку, катанню на велосипеді, активного відпочинку – обирають перегляд сторінок у facebook, Instagram, Youtube тощо.

З іншого боку, мені здається, що серед підлітків згасає «мода на паління». Можливо це стосується лише цигарок, а ще пов’язано з підняттям цін на них, але це великий позитив, який допоможе виростити новому здоровому поколінню. Натомість з’являється мода на різноманітні заходи, що заохочують до здорового способу життя. Розвивається велосипедна інфраструктура, зокрема у Львові, організовують велопробіги, ярмарки спорту, дні здоров’я, а скоро відбудеться й уже згаданий на початку майданчик здорової молоді. У заході візьмуть участь: «Пласт», Українська академія лідерства та громадські організації. Запланований квест від «пластунів».

Саме такі ініціативи покликані нагадувати, що лише фізично і духовно здорові громадяни здатні збудувати успішну, квітучу державу.

Анна Грапенюк

Джерело Духовність