Мови

 

Вчитись у молоді: привідкриваємо завіси ХІ Екуменічного соціального тижня

2018-09-05 11:15

Його тема «Молодь – Віра – Покликання». Ми вирішили розпитати про особливості цьогорічного Форуму координатора проекту «Екуменічний соціальний тиждень», голову Організаційного комітету екуменічних тижнів Оксану Іленьків.

 –    Молодь – Віра – Покликання  – саме така тема цьогорічного ХІ ЕСТу. Чому ці три великі поняття об’єднали в одне?

–   Українська молодь, як і молодь у всьому світі, сьогодні перебуває на межі різноманітних викликів, насамперед, внутрішніх: Які життєві орієнтири вибрати? Чи варто боротись із несправедливістю ціною власного часу, зусиль?

Чи потрібно жертвувати матеріальними цінностями заради досягнення великої мети? Ці та інші дилеми примушують молоду людину задуматись, як правильно формувати життєві цілі, проектувати своє майбутнє та протистояти власним страхам і соціальним стереотипам.

Тема «Молодь – Віра – Покликання» – надзвичайно важлива та ключова для нашого проекту. Вона якнайкраще передає головне повідомлення буремного сьогодення. Якщо навіть велика частина українського суспільства багато в чому зневірилась, перебуває в стані своєрідної апатії, депресії, то молодь залишається рушієм позитивних змін, досі плекає надію на краще майбутнє. І не просто словами, але й справами, креативними ініціативами демонструє, що маленькими кроками можна прямувати до великої перемоги; що людина, сповнена ентузіазму, з добрим серцем і чистим сумлінням здатна зруйнувати будь-яку аморальну систему із маргінальним світоглядом.

Але найважливіше – українська молодь щиро вірить в Бога, в свої сили, в справедливість тощо, є відповідальною і порядною. Таким чином нове покоління безкомпромісно прямує до свого покликання – бути Людиною, незалежно від професії.

–   Які питання першочергово плануєте обговорити на Форумі?

–   Плануємо обговорити питання лідерства, комунікації Церкви та суспільства, екуменічного та міжрелігійного діалогу, про поєднання духовності та освіти, розвиток волонтерських ініціатив, розуміння критичної ситуації, яка сколихнула нашу державу. Ми хочемо побачити, який вихід із кризових ситуацій бачать молоді українці. Насамперед обдумуватимемо методи протистояння дискримінації у будь-якій формі, ідею миротворчої діяльності, роздумувати про медіа та мораль у центрі світових драм, про духовність та релігію у протистоянні зі свавіллям та соціальним хаосом, про справедливу та успішну державу, яку прагнемо збудувати; державу, де кожна людина матиме свободу слова, але й відповідатиме за свої вчинки та висловлювання за законом та власним сумлінням.

– Чому саме таку тему потрібно тепер розвивати для молоді?

– Наш Форум ставить перед собою місію – не вчити молодь, а вчитись у молоді. Ми прагнемо усвідомити, наскільки глибокими та щирими є цілі молодих українців; наскільки обдуманими є їхні життєві рішення. Ми просимо молодь поділитись із нами своєю впевненістю, безкомпромісністю із лицемірством у суспільстві. Молодь – це голос нашої держави, яка багато років мовчала, коли принижували гідність її громадян, коли їхню віру намагались перетворити на попіл.

Молодь має навчити нас бути розумними, сміливими, говорити, дискутувати, часом кричати, коли нами нехтують, але ніколи не мовчати, коли чинять зло. Ми повинні навчити молодь бути мудрими і стриманими, підтримати її ініціативи. Сподіваюсь, що наш діалог буде успішним і підштовхне багатьох людей до діалогу з Богом.

–  Яких саме гостей запрошено на Форум та які події заплановані?

–  Серед запланованих заходів – відкрита дискусія «Молодь – Віра  Покликання», під час якої обговорять головні проблемні питання, які турбують сучасну молодь – власного покликання у житті, вплив віри на життєвий вибір та як у всьому цьому співпрацювати з Богом. Модеруватиме західотець Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій Українського католицького університету та Оксана Кулаковська,директорка Київського центру УКУ. У промовцідискусії запрошені:Владика Богдан Дзюрах,Лілія Гриневич,міністр освіти і науки України, Мирослав Маринович, віце-ректор Українського Католицького університету; д-р Олаф Хус, керівник контактного та інформаційного сервісного центру для студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. А серед дискутантів запрошені: Станіслав Андрійчук,виконавчий директор “Пласту”, Голова Пласту в Україні, Єгор Стадний, директор Аналітичного центру CEDOS.

Наступного дня під час семінару Українського християнського академічного товариства обговорять тему «Молодь і церква: молода церква». Під час заходу представники різних конфесій обговорюватимуть, як Церква співпрацює з молоддю тепер і яким чином робити це краще. Цього дня також відбудеться презентація фотовиставки отця Андрія Афтанаса. Завершиться другий день соціального тижня презентацією книжки Клауса Шатса «Вселенські собори – стрижневі події історії Церкви.

Завершиться соціальний тиждень на третій день майданчиком здорової молоді (детальніше читайте у рубриці «Молодь»).

Підготувала Наталія Ліхновська

Джерело - Духовність.