Мови

 

У Львові відбулася конференція “Міграція: виклик для України” в межах ІХ Екуменічного соціального тижня

2016-09-29 07:45

Виступ розпочався із привітань доктора історичних наук Антуана Аржаковського. У привітальному слові він акцентував увагу на актуальності теми, називаючи міграцію “найбільш кричущою” проблемою українського сьогодення.

Оксана Міхеєва, соціолог та історик, у своїй доповіді зазначила, що з останньою хвилею міграції, посилився інтерес людей до минулого, власної історії, включаючи локальну, як складник адаптації до нового місця проживання: “Нарешті люди зрозуміли, настільки цінним є бути громадянином своєї країни. І це все на сьогодні компенсує всі негаразди. Переселенці активно йдуть до музеїв, відвідують виставки, долучаються до культурних подій, бо це спосіб зростання українського середовища. Це спосіб стати його частиною. З'явилася нова важлива соціальна група нашого населення — волонтери, які від самого початку хвилювалися, і за весь цей час не втратили високого рівня довіри з боку суспільства. При цьому, маємо в  нашому  суспільстві не лише хороших волонтерів, які зробили допомогу іншим своєю  щоденною справою, а й про “ситуативних волонтерів” - звичайних людей, які час від часу вдаються до практичної взаємодопомоги. Спектр варіацій такої взаємодопомоги є доволі широким — люди допомагають в пошуках житла чи надають власне, готують та приносять їжу, збирають та передають одяг та взуття, допомагають працевлаштуватися. Звичайні люди. І вони — серед нас. Ця небайдужість людей є величезним здобутком нашого суспільства. Відчувається, як Україна стає дорослою на очах”. Оксана Яковець, радник Міністерства соціальної політики з питань переміщених осіб, зазначила складні відносини духовного життя міста та влади: “Залишається проблемним питання релігійного напрямку. У нас навіть немає місця, де могли б помолитися мусульмани. Немає окремої каплички для молитов. Це також ті виклики, етапи роботи з вимушеними переселенцями, про які зазвичай не говорять.”

Юрій Шивала, заступник директора ГО “Крим SOS”, розповів про роль та місце медіа в інтеграції внутрішньо переселених осіб:“Ця тема потребує глибокого переосмислення та дискусій. Адже вона стосується не тільки переселенців, а і всіх жителів України. ЗМІ надзвичайно впливають на створення стереотипів щодо процесів міграції. Адже ми дуже мало хорошого читаємо та бачимо про наших кримчан та донеччан. А вони — розширюють наш кругозір у культурному, історичному та соціокультурному житті країни». 

 

Виконавчий секретар церковної комісії у справах мігрантів у Європі Торстен Морітц акцентував увагу на біблійних перспективах виклику для України: вимушених переселенців. І зазначив, що надкультурним та духовним життям переселенців потрібно дбати на такому рівні, як дбають про комфорт.

Анна Голішевська, прес-центр ІХ Екуменічного соціального тижня

Фото автора та Валентини Євтушок