Мови

 

Перший Всеправославний собор відбудеться у 2016 році

2014-03-14 13:00

На Всеправославному соборі головуватиме Вселенський Патріарх Константинопольський, йдеться в заяві Патріархії. На думку організаторів, собор покликаний вирішити ті проблеми в світовому православ’ї, які накопичилися протягом більш, ніж тисячоліття. Зокрема, питання автокефалії, духовної опіки над діаспорою тощо. Собор також повинен засвідчити єдність всіх православних помісних Церков.

Підготовка Всеправославного Собору наштовхнулась на опір Російської Православної Церкви. Найгострішим питанням у стосунках двох Патріархатів є концепція першості в Православному світі. Московський Патріархат відстоює позицію лише почесної першості Константинополя, як «першого серед рівних» престолів у Православі‘ї. Натомість у Константинопольському Патріархаті позицію Москви називають софістикою, стверджуючи що Константинопольський Патріархат є «першим без рівних» престолом в Православному світі.

Вселенська Церква провела 21 Вселенський собор, з Першого Нікейського собору (325 р.) до Другого Ватиканського собору (1962-1965 рр.). Православні Церкви Візантійської традиції визнають дійсність перших 7 з цих соборів, що проводилися до Церковного Розколу у 1054 році, але Всеправославний собор ще не проводився, хоча православні ієрархи відвідали Другий Ліонський собор ( 1274 ) і Флорентійський собор (XV століття), уклавши тимчасове возз'єднання зі Святим Престолом.

РІСУ