Мови

 

Екуменічний жест кардинала О’Меллі

2014-01-27 10:30

Під час молитви кардинал зробив знак хреста водою на чолі предстоятельки Об’єднаної Церкви Методистів Анни Робертсон. Своєю чергою, цей ієрарх, який належить до Ради кардиналів, що допомагає Папі у реформі Римської курії, попросив, аби жінка зробила той самий знак на його чолі. Знак, який був пригадуванням про святе хрещення, супроводжувався словами: «Пам’ятай про своє хрещення і будь вдячний».

Зворушена Робертсон у розмові з журналістом «Boston Globe» підкреслює, що жест безумовно не був таїнством, а тільки різновидом ритуалу. «Я впевнена, що кардинал О’Меллі виразив би ті самі переконання, що й Папа Франциск, і що вони не вважають належним висвячення жінок», — сказала вона. Богослужіння з нагоди Хрещення Господнього мало допомогти людям усвідомити, що «як повернемося до нашого хрещення, то ми всі є християнами».

Момент позначення кардинала знаком хреста рукою пасторші-методистки увічнив фотограф Бостонської архидієцезії Джордж Мартелл, який, бачачи зворушену пасторшу, сказав їй: «Це були твої 15 хвилин».

На інтернет-форумах спалахнула дискусія про те, що насправді означав показаний на фотознімкові жест, і чи міг кардинал дозволити таке зробити. Серед безлічі коментарів на цю тему — слова від радикального засудження, яке визнає знак хреста від методистки на чолі кардинала за зневагу до Католицької Церкви, до сповнених ентузіазму прихильників висвячення жінок, які в цьому знакові вбачають заповідь змін, що їх незабаром запровадить Папа Франциск.

На думку Майкла Потемрі з «National Review Online», це був екуменічний символ, який нагадує, що незгода на висвячення жінок не означає при цьому брак поваги щодо них.

Натомість Бостонська архидієцезія підкреслює, що жест під час літургії у парафії методистів не суперечить ученню Католицької Церкви. «Це не благословення ані таїнство», — зазначає речник митрополичої курії в Бостоні, Терренс Донілон. «Це нагадування про благодать хрещення. Католики роблять це щоразу, коли входять до храму, занурюючи пальці у свячену воді при вході й чинячи знак хреста».

Credo