Мови

 

Тиждень молитов за християнську єдність

Mon, 2012-01-23 17:00

Щороку з 18 по 25 січня христяни у всьому світі проводять тиждень молитов за єдність християнських Церков. Цьогорічне гасло Тижня молитов за християнську єдність - Всі ми перемінимось Перемогою Господа нашого Ісуса Христа (пор. 1 Кор 15:51-58). Християни з усього світу зосередяться на темі, яка пов'язана з перетворюючою силою віри в Христа, зокрема по відношенню до нашої молитви за видиму єдність Церкви, Тіла Христового. У Божому плані спасіння є місце для кожної людини. Христос через свою перемогу (Його добровільна смерть і славне воскресіння) відкриває нам доступ до Божого царства. Кожен із нас може взяти участь у Його перемозі через свою віру в Нього, щоб у своєму житті перемагати зло добром.

Довідка:

БІБЛІЙНИЙ ТЕКСТ

1 Коринтян 15:51-58

Ось я кажу вам тайну: Не всі ми помремо, але всі перемінимося, раптом, в одну мить, при сурмі останній; засурмить бо, і мертві нетлінними воскреснуть, і ми перемінимося. Мусить бо це тлінне одягнутися в нетління, і це смертне одягнутися в безсмертя. І коли це тлінне одягнеться в нетління, а це смертне одягнеться в безсмертя, тоді збудеться написане слово: «Смерть поглинута перемогою. Де твоя, смерте, перемога? Де твоє, смерте, жало?» Жало смерти - гріх, а сила гріха - закон. Нехай же буде дяка Богові, який дає нам перемогу через Господа нашого Ісуса Христа. Отож, мої любі брати, будьте тверді, непохитні, визначайтесь у ділі Господнім повсякчасно та знайте, що труд ваш у Господі не марний.

Український переклад І. Хоменка

ВСТУП ДО ТЕМИ

НА 2012 РІК

“Всі ми перемінимось Перемогою Господа нашого Ісуса Христа”

(пор. 1 Кор 15:51-58)

Матеріал для Тижня молитви за єдність християн у 2012 році підготувала робоча група, що складається з представників Римо-Католицької Церкви, Православної Церкви, Старо-Католицької та Протестантської Церков, активних у Польщі.

Після ґрунтовного обговорення, в якому взяли участь представники різних куменічних кіл у Польщі, було прийнято рішення зосередитися на темі, що пов'язана з перетворюючою силою віри в Христа, зокрема по відношенню до нашої молитви за видиму єдність Церкви, Тіла Христового. Це було основане на словах Святого Павла до Коринтської Церкви, який говорить про тимчасову природу нашого теперішнього життя (з усіма його проявами "перемоги" і "поразки") в порівнянні з тим, що ми отримуємо через перемогу Христа через Пасхальну таємницю.

Чому така тема?

Історія Польщі позначена серією поразок і перемог. Можна пригадати багато разів, коли Польща була захоплена, поділи, пригноблення чужою владою і ворожими системами. Постійне прагнення подолати всі поневолення і прагнення до свободи є характерною рисою польської історії, які призвели до значних змін у житті нації. І все ж таки, де є перемога, є також ті, що програли, які не поділяють радості й торжества переможців.

Дана історія польського народу змусила екуменічну групу, яка написала цьогорічний матеріал, роздумувати більш глибоко над тим, що значить «перемогти» і «втратити», особливо враховуючи те, що мову «перемоги» так часто розуміють у тріумфальних поняттях. Все ж таки Христос показує нам дуже відмінний спосіб!

У 2012 році Чемпіонат Європи з футболу пройде в Польщі й Україні. Це б ніколи не було можливим у минулі роки. Для багатьох це є ознакою ще однієї «національної перемоги», як сотні мільйонів шанувальників з нетерпінням чекають новин на перемогу команд, які грають у цій частині Європи. Роздуми про цей приклад можуть привести нас до розгляду становища тих, хто не виграє – не тільки в спорті, але в їхньому житті та спільнотах: хто задумається про невдах, тих, хто постійно терпить поразки, тому що вони заперечували перемогу за різних умов та обставин? Суперництво це постійне явище не тільки в спорті, а й у політичному, бізнесовому, культурному і, навіть, церковному житті.

Коли учні Ісуса сперечалися поміж себе «хто найбільший» (Мк 9,34) було ясно, що цей імпульс був сильним. Але реакція Ісуса була дуже простою: "Коли хто бути першим бажає, нехай буде найменшим із усіх і слуга всім!" (Мк 9,35). Ці слова говорять про перемогу через взаємну службу, допомагаючи, підвищуючи самооцінку тих, хто «останній», забутих, виключених. Для всіх християн, найкращим виразом такого смиренного служіння є Ісус Христос, Його перемога через смерть і Його воскресіння.

Саме в Його житті, дії, навчанні, стражданні, смерті і воскресінні, ми бажаємо черпати натхнення для сучасного переможного життя віри, яке виражається в соціальному зобов'язанні в дусі смирення, служіння і вірності Євангелії. І коли Він очікував страждання і смерть, що мали статися, Він молився, щоб Його учні були одно, щоб світ міг увірувати. Ця "перемога" є можливою тільки через духовне перетворення, навернення. Ось чому ми вважаємо, що темою для наших роздумів повинні бути ті слова Апостола народів. Йдеться, щоб досягти перемоги, яка об'єднує всіх християн навколо служіння Богу і своєму ближньому.

Як ми молимося і прагнемо до повної видимої єдності Церкви, ми – і традиції, до яких ми належимо, – буде змінено, перетворено і відповідатиме подобі Христа. Єдність, за яку ми молимося, може вимагати оновлення форм церковного життя, з якими ми знайомі. Це захоплююче бачення, але воно може наповнювати нас деяким острахом! Єдність, за яку ми молимося, є не просто "зручне" поняття дружелюбності і співпраці. Вона вимагає готовності відмовитися від конкуренції між нами. Нам потрібно відкритися один одному, дарувати та отримувати дари один від одного, щоб ми могли по-справжньому вступити в нове життя у Христі, що є єдиною справжньою перемогою.

Є місце для кожного в Божому плані спасіння. Через Свою смерть і воскресіння, Христос обіймає всіх, незалежно від виграшу або втрати, "щоб кожен, хто вірує в Нього, мав життя вічне" (Ів 3,15). Ми теж можемо брати участь в Його перемозі! Досить вірити в Нього, і нам вдаватиметься простіше перемагати зло добром.

 

Спільно підготували і видали:
Папська рада сприяння єдності християн
Комісія «Віра і устрій» Всесвітньої Ради Церков